Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

V Dlhom Klčove oslávi podujatie Šaffova ostroha 30 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súťažná prehliadka sólistov tanečníkov je naplánovaná na sobotu (25. 5.).

Dlhé Klčovo 24. mája (TASR) - Celoštátna postupová súťaž a prehliadka sólistov tanečníkov v ľudovom tanci Šaffova ostroha sa začína v piatok v Dlhom Klčove v okrese Vranov nad Topľou. Jubilejný 30. ročník privíta 68 súťažiacich z celého Slovenska. Ako pre TASR uviedla riaditeľka Hornozemplínskeho osvetového strediska (HZOS) Martina Jurčová, tento rok pripravili aj viacero noviniek.

"Nechceli sme tlačiť žiadne propagačné materiály ani veľké informačné autoplachty. Všetky informácie budú zverejňované virtuálne, čím znížime environmentálny dopad," uviedla Jurčová. V areáli kultúrneho domu budú dve vonkajšie obrazovky - jedna bude informovať o programe a druhá bude prenášať priame prenosy z interiéru pre tých, ktorí sa nedostanú do sály alebo sa pohybujú v remeselných uličkách či folklórnych zónach.

Slávnostné otvorenie bude v piatok večer v kultúrnom dome. V programe vystúpia miestne folklórne kolektívy DFS Rovinka, FS Rovina, FSk Rovina a FSk Dolina z Gemerskej Polomy, ktorá sa v minulom roku stala laureátom súťaže.

Súťažná prehliadka sólistov tanečníkov je naplánovaná na sobotu (25. 5.). Vo večernom programe Noc laureátov sa predstavia tanečníci, ktorí získali minimálne tri ocenenia od roku 1993 a zaradili sa do zlatého fondu festivalu. "Precestovali sme celé Slovensko a pripravili videodokrútky s laureátmi, ktoré budú premietané na úvod ich vystúpení," dodala riaditeľka HZOS.

V nedeľu (26. 5.) dopoludnia sa uskutoční verejný rozborový seminár s odbornou porotou. Vyvrcholením bude Galaprogram Šaffovej ostrohy o 14.30 h s účinkovaním viacnásobných laureátov, víťazov Šaffovej ostrohy 2024, nositeľov ľudových tradícií a FS Rovina z Dlhého Klčova.

Organizátori pripravili aj ukážky remesiel a tradičnú regionálnu kuchyňu. Pre deti sú pripravené animačné hry, tvorivé a tanečné dielničky s profesionálmi. V rámci podujatia odprezentujú odborné publikácie zamerané na vyučovacie metódy vo výučbe tanca a Molnárovu techniku pre folklórne súbory.

Vyhlasovateľom, odborným garantom a hlavným finančným partnerom súťaže je Národné osvetové centrum, hlavným organizátorom je HZOS vo Vranove nad Topľou.