Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V Dolnom Kubíne si pripomínajú sté výročie konca vojny a vzniku ČSR

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Historici okrem dôležitých udalostí v dejinách Oravy prezradia aj to, ako tamojší rodáci prispeli k vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Dolný Kubín 26. októbra (TASR) – Náhľad do historických archívov, spomienka na dôležité medzníky v dejinách Oravy či film o októbri 1918, ktorí pripravili dolnokubínski študenti. To všetko ponúka piatkový program s názvom Míľniky v Oravskej knižnici Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne, ktorého hlavným zámerom je pripomenúť 100. výročie konca prvej svetovej vojny a vzniku Československej republiky (ČSR).

Zdenka Prílepková z Oravského kultúrneho strediska (OKS) informovala, že historici okrem dôležitých udalostí v dejinách Oravy prezradia aj to, ako tamojší rodáci prispeli k vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. „Zaujímavý bude aj študentský film žiakov Obchodnej akadémie v Dolnom Kubíne, ktorí pôjdu spolu s divákmi po stopách októbra 1918, ale aj prvorepublikové šlágre ako pekná historická vsuvka Míľnikov," doplnila.

Sprievodným programom je komentovaná prehliadka výstavy "100. výročie konca prvej svetovej vojny a vzniku Československej republiky" spojená s odborným výkladom v neďalekom Florinovom dome.

Podujatie pripravuje OKS, Oravská knižnica Antona Habovštiaka a Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava.