Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V domácej izolácii zostalo 62 zamestnancov fakultnej nemocnice Žilina

Zdravotný personál upravuje plachty na posteli na karanténnom oddelení nemocnice v jemenskom meste Saná 15. marca 2020. Foto: TASR/AP

Pacienta z okresu Žilina vo veku 67 rokov prijali do žilinskej nemocnice v utorok (31. 3.). Pri príjme mu na základe podozrenia urobili test na COVID-19.

Žilina 2. apríla (TASR) – V preventívnej domácej izolácii zostalo 62 zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Prišli do kontaktu s pacientom, u ktorého sa neskôr potvrdil nový koronavírus. Muža už zo žilinskej nemocnice previezli na Kliniku infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin. TASR o tom informovala hovorkyňa FNsP Lenka Záteková.

Pacienta z okresu Žilina vo veku 67 rokov prijali do žilinskej nemocnice v utorok (31. 3.). Pri príjme mu na základe podozrenia urobili test na COVID-19. Následne ho hospitalizovali v izolačnej izbe v časti oddelenia vnútorného lekárstva bez kontaktu s inými pacientmi oddelenia. Personál, ktorý sa o pacienta odo dňa príjmu na internom oddelení staral, bol podľa Zátekovej vybavený osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami a pristupoval k nemu ako k osobe podozrivej z tohto ochorenia. "V stredu 1. apríla výsledky testu potvrdili pacientovi vírus spôsobujúci ochorenie COVID-19. Následne bol prevezený do nemocnice v Martine. Ihneď došlo k posúdeniu epidemiologickej anamnézy a klinického stavu pracovníkov nemocnice, ktorí boli v bezprostrednom styku s pacientom," priblížila Záteková.

Pacient bol totiž v období pred prejavením príznakov (v prvej polovici marca) hospitalizovaný v žilinskej nemocnici pre iné zdravotné ťažkosti nesúvisiace s COVID-19. Podľa hovorkyne vtedy nespĺňal žiadnu z rizikových podmienok a nevyskytli sa u neho klinické príznaky. Koncom marca opäť navštívil nemocnicu - urgentný príjem. Ani vtedy u neho nebola potvrdená cestovateľská anamnéza ani kontakt s pravdepodobným prípadom COVID-19. Nameraná nebola ani telesná teplota nad 38 stupňov Celzia. V izolácii sa teda aktuálne nachádzajú všetci zamestnanci FNsP, ktorí sa s pacientom dostali do kontaktu. O výsledkoch testov bude nemocnica informovať, doplnila hovorkyňa.