Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Dubnici nad Váhom majú stúpnuť poplatky i daň z nehnuteľností

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Sadzba dane za nehnuteľnosti na bývanie stúpne z 0,2845 eura na 0,40 eura za štvorcový meter.

Dubnica nad Váhom 9. decembra (TASR) – V Dubnici nad Váhom stúpnu v budúcom roku miestne poplatky i daň z nehnuteľností určených na bývanie. Návrhy radnice musí ešte schváliť mestské zastupiteľstvo. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Veronika Valuchová.

Predpokladaná cena za odvoz komunálneho odpadu sa mení z 33 na 40 eur pri paušálnom poplatku, ktorý sa týka 78 percent obyvateľov. Sadzba dane za nehnuteľnosti na bývanie stúpne z 0,2845 eura na 0,40 eura za štvorcový meter. Návrh počíta s 20-percentnou zľavou pre seniorov.

Mesto podľa hovorkyne upravuje všeobecne záväzné nariadenie o rozsahu sociálnych služieb, o spôsobe a výške úhrad za poskytované sociálne služby v zariadení pre seniorov z dôvodu enormne rastúcich nákladov na energie, potraviny a mzdy zamestnancov pri stagnujúcom príspevku štátu na prevádzku týchto zariadení.

Návrh upravuje aj výšku príspevkov v školách a školských zariadeniach, zosúlaďuje kalkulácie stravného s reálnymi nákladmi, upravuje ceny za krúžky v základnej umeleckej škole aj v centre voľného času. Poplatok za umiestnenie dieťaťa v materskej škole stúpne z 20 na 30 eur mesačne.

"Tlak na mestský rozpočet sa dubnická samospráva snaží na plecia svojich obyvateľov prenášať čo najmenej, no nedá sa tomu celkom vyhnúť. Aj pri zvyšovaní daní a poplatkov stále leží na pleciach samospráv obrovský deficit príjmov pri zabezpečovaní a poskytovaní služieb samosprávy obyvateľom," zdôraznila Valuchová s tým, že mestské zastupiteľstvo o nich bude hlasovať 14. decembra.