Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V evidencii mesta Prešov je registrovaných 3.739 psov

ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zverejňovaním zoznamov sa mesto snaží motivovať majiteľov psov k plneniu povinností, po prihlásení dostanú vrecká na exkrementy a rukavice.

Prešov 14. august (TASR) - V meste Prešov je aktuálne k dnešnému dňu registrovaných 3.739 psov. Zoznam psov chovaných na území mesta sa aktualizuje denne vďaka systému, ktorý zaviedli v apríli tohto roka.

Hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gatdová pripomenula, že občania majú možnosť do zoznamu nahliadnuť prostredníctvom webovej stránky http://egov.presov.sk.

Vedenie mesta je presvedčené, že rozhodnutie zverejňovať zoznamy psov je motivujúcim prvkom k tomu, aby si majitelia psov plnili svoje povinnosti voči samospráve. Systém rovnako prispieva k zvýšeniu korektnosti voči spoluobčanom a verejnej kontrole. Dôkazom správnosti rozhodnutia, má byť aj skutočnosť, že od apríla sa počet prihlásených psov zvýšil o viac ako 500.

Podľa hovorkyne, v aktuálnom zozname figuruje približne 200 plemien, pričom najviac z toho je krížencov celkom 770. Veľké zastúpenie má Nemecký ovčiak (374), Yorkshirský teriér (288) a Labradorský retriever (158). Zoznam uzatvárajú menej známe rasy: traja Samojedi a po jednom evidujú z rasy Pyrenejský horský pes a Ruskoeurópska lajka.

Zoznam obsahuje údaje o adrese, kde je pes chovaný, číslo známky, rasu a farbu. Informácie o evidovaných psoch sú zverejňované automaticky z informačného systému radnice a sú aktualizované denne,“ uviedla Marianna Hurná z oddelenia informatiky MsÚ v Prešove. Dodala, zoznam vychádza z evidencie prihlásených psov v zmysle platnej legislatívy, ktorá upravuje niektoré podmienky držania psov na území samospráv.

V prípade, že majiteľ psa si svoje povinnosti voči mestu splní, do zoznamu psov budú následne doplnené zverejňované údaje, teda adresa, na ktorej je pes prihlásený a rasa psa,“ upozornila Hurmá.

Občania môžu psa prihlásiť do evidencie v Kancelárii prvého kontaktu MsÚ, ul. Jarková č. 26. Majitelia psov po splnení si daňovej povinnosti dostanú po predložení dokladu od úradu 500 kusov vreciek na psie exkrementy a sto kusov rukavíc.