Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Galante v múzeu sa do mája koná výstava ľudových hudobných nástrojov

Na snímke detail zdobenia fujary. Foto: TASR - Michal Svítok

Výstava ľudových hudobných nástrojov pochádza zo zbierky Kornela Duffeka s názvom Čaro muziky.

Galanta 23. februára (TASR) – Vo Vlastivednom múzeu na Hlavnej ulici v Galante sa do 11. mája koná výstava ľudových hudobných nástrojov zo zbierky Kornela Duffeka s názvom Čaro muziky.

Ako uviedla Andrea Cupal Baricová z Vlastivedného múzea, ide o rodáka z Galanty, ktorý sa väčšinu života venoval zberateľstvu. Okrem hudobných nástrojov zbieral aj historický nábytok, obrazy a iné ľudovoumelecké výrobky, avšak jeho sen o zorganizovaní vlastnej výstavy sa počas jeho života nenaplnil. Výstavu zorganizovala až následne jeho rodina.

Prvú výstavu jeho zbierky ľudových nástrojov sa podarilo zorganizovať v lete 2018 v Piešťanoch pri príležitosti jeho nedožitých 80. narodenín. Momentálne si ju môžu návštevníci pozrieť v Galante, kde nechýbajú rôzne píšťalky, lutny, violy, rapkáče, husličky, gajdy, fujary či zvončeky.

Vernisáž sa konala v múzeu v polovici februára a kurátorkou bola Izabela Danterová. O umelecký zážitok sa postaral citarový súbor Základnej školy Zoltána Kodálya v Galante a etnograf zo Žitnoostrovského múzea v Dunajskej Strede Iván Nagy, ktorý zaujal svojou hrou na gajdy. Pozvanie na výstavu prijali aj manželka Duffeka Sylvia s dcérami. Vďaka nim sa zúčastnení mali možnosť dozvedieť, ako zbierka vznikala a ako vnímala zberateľovu vášeň jeho rodina.

Kornel Duffek kompletizoval zbierku ľudových hudobných nástrojov dlhé roky, ale intenzívne najmä v rokoch 1967 – 1969 zo vzdialených, prevažne stredoslovenských dedín a salašov. Okrem hudobných nástrojov zo Slovenska obsahuje zbierka aj exempláre z Maďarska (citary, biče či niektoré zvonce). Desiatky ľudových nástrojov sú rozdelené podľa prijatého systému delenia do nástrojových skupín, teda na samozvučné nástroje (rapkáč, drumbľa, zvonce), strunozvučné nástroje (citara, cimbal, husle) a vzduchozvučné nástroje (píšťala, píšťalka, fujara). Materiál výstavy dopĺňa zbierka ľudových hudobných nástrojov z fondu Vlastivedného múzea v Galante.