Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Galérii Átrium v Prešove sa predstavia traja ukrajinskí výtvarníci

Ilustračné foto Foto: TASR

Dvoch spája puto najužšie, ide o otca a syna, Volodymyr Kolesnikov senior a junior. Tretím je Igor Jelisejev.

Prešov 23. septembra (TASR) - Galéria Átrium v Prešove ponúka výber z tvorby troch ukrajinských výtvarníkov, ktorí patria k dvom generáciám. Dvoch spája puto najužšie, ide o otca a syna, Volodymyr Kolesnikov senior a junior. Tretí z autorov Igor Jelisejev patrí ku generácii Kolesnikova juniora. Do výberu sa dostalo asi 70 výtvarných diel. Každý z umelcov dostal zhruba rovnako veľký priestor na svoju prezentáciu, predstavia sa návštevníkom vyše 20 obrazmi. Všetci traja umelci žijú a tvoria v Poltave.

Kolesnikov senior je vedúcim katedry maliarstva a grafického dizajnu na jednej z ukrajinských univerzít. Vďaka výtvarnému umeniu sa dostal do sveta, tvoril a vystavoval v Japonsku, Singapure, Číne, Nemecku, Francúzsku, Nórsku, Rusku. Na Slovensku mohli záujemcovia vidieť jeho práce zatiaľ len v Košiciach. V Galérii Átrium v Prešove predstaví svoju tvorbu z obdobia posledných 10 rokov. Na jeho plátnach dominujú žena a príroda a často sa tieto témy prelínajú. Poodhaľuje pre diváka mimoriadne atraktívne prostredie baletiek, ktoré mu je nesmierne blízke, keďže jeho vnučka je primabalerína. Autor pre prešovskú výstavu vybral predovšetkým olejomaľby, predstaví sa tiež ako grafik.

Kolesnikov junior vyštudoval výtvarné umenie v Kyjeve a vďaka otcovi mal k maliarstvu blízko už od detstva. V Prešove sa predstaví výberom diel, ktoré pochádzajú z posledných dvoch rokov, pričom aj v jeho tvorbe prevládajú olejomaľby.

Posledným z ukrajinských autorov je Jelisejev, v obrazoch ktorého dominuje príroda a inšpiráciou mu je tiež žena. Pôsobivý je jeho súbor kvetov, zvečnil aj zvieratá. Na Slovensko sa dostal vďaka účasti na plenéroch, naposledy bol hosťom mesta Lipany, tvoril aj na Drienici. Jeho diela mohli vidieť tiež v Bratislave a Topoľčiankach.

Výstava trojice ukrajinských výtvarníkov potrvá v priestoroch prešovskej galérie do konca novembra.