Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Galérii J. Kollára v Banskej Štiavnici bude diskusia s Erikou Szőke

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Szőke je vnímaná ako fotografka, ale fotografie často používa na dokumentáciu akcií, inštalácií či situácií.

Banská Štiavnica 17. marca (TASR) - Diskusiu s umelkyňou Erikou Szőke uvedie v piatok o 17.00 h v spolupráci so spoločnosťou Transkunsthalle Slovenské banské múzeum – Galéria Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Diskusiu moderuje Anton Čierny.

Ako informuje galéria, diskusia je súčasťou projektu MINOR MAXI 3, ktorý prezentuje vizuálnych umelcov maďarskej národnosti žijúcich na Slovensku. "MINOR MAXI 3 má formát neformálnej diskusie moderátora s umelcom obohatenej o obrazovú prezentáciu diel i zážitkové momenty z tvorby umelcov," priblížila galéria projekt.

Szőke je vnímaná ako fotografka, ale fotografie často používa na dokumentáciu akcií, inštalácií či situácií. Predmetom jej výskumu sú jej najbližšie okolie, rodina a miesto, kde žije, príslušnosť k tomu, čo ju "tvorí", vzťahy a prepojenia.

"Jej výrazový slovník je veľmi prívetivý, ale niekedy aj znepokojujúci. Jej komunitné diela pripomínajú v niečom diela Kateřiny Šedej, ale v niečom sú výrazne iné, sú existenciálnejšie. Vo svojej umeleckej práci často siaha po nezvyčajných experimentálnych postupoch, pričom vytvára aj efemérne objekty a unikáty," dopĺňa galéria.

Podujatie je realizované s finančnou podporou z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.