Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Galérii Výklad sa predstavuje Erika Miklóšová

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výstavný projekt poukazuje na kamerový systém, ktorým je verejný priestor monitorovaný, a na situáciu, do ktorej takýto systém kontroly môže vyústiť, uviedol kurátor galérie Peter Molari.

Trnava 23. apríla (TASR) – V najmenšom trnavskom galerijnom priestore – Galérii Výklad si možno aktuálne pozrieť prezentáciu slovenskej výtvarníčky Eriky Miklóšovej Paranoja je krásna. Predstavuje veľkoformátové maľby, tematicky pracujúce priamo s priestorom pred galériou, čo je hlavný peší ťah mestom. Nezávislá galéria je umiestnená vo výkladoch na Hlavnej ulici, ktoré radnica zapožičala kreatívnemu centru Kubik Nápadov. Pre divákov je tak k dispozícii nonstop. Svoj program orientuje na site - specific výstavy a performance slovenských aj zahraničných umelcov.

"Výstavný projekt zaznamenáva a deformuje okolie galérie cez trojitú optiku nazerania. Poukazuje na kamerový systém, ktorým je verejný priestor monitorovaný, a na situáciu, do ktorej takýto systém kontroly môže vyústiť," uviedol kurátor galérie Peter Molari. Miklóšová sa venuje maľbe, kresbe a grafike. Vo februári tohto roku sa prezentovala sériou veľkoformátových malieb v Synagóge - Centre súčasného umenia v Trnave na výstave s názvom Zátišie s drapériami II. Témy, ktoré spracúva, sú späté s jej každodenným životom ako umelkyne a pedagogičky, pričom odzrkadľujú najmä autorkinu citlivosť vnímania a intuíciu.

Výstava Paranoja je krásna je prvou z rady výstav autorov, ktorí sa prihlásili na otvorenú výzvu galérie. Jej zámerom je poskytovať priestor najmä mladým umelcom a podporiť ich umelecké aktivity.