Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V Gelnici ukončili tretiu etapu opravy Baníckeho múzea

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V rámci nej počas uplynulých mesiacov zrekonštruovali čelnú fasádu budovy a zrenovovali okná na nej.

Gelnica 10. októbra (TASR) - Tretiu etapu opravy Baníckeho múzea v Gelnici ukončili. V rámci nej počas uplynulých mesiacov zrekonštruovali čelnú fasádu budovy a zrenovovali okná na nej. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času mesta Milo Janáč.

"Prostriedky sme získali z regionálneho príspevku v rámci programu Podpora najmenej rozvinutých okresov z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Celkovo išlo o sumu 96.340 eur. Mesto v tomto prípade spolufinancovať nemuselo," povedal s tým, že Gelnica z uvedeného rezortu získala celkovo takmer 170.000 eur. Peniaze okrem opravy fasády použili aj na vybudovanie historického náučného chodníka v meste a dobudovanie nových prvkov v Banskom skanzene. Spolufinancovanie mesta predstavovalo 26.000 eur.

Prvú etapu rekonštrukcie Baníckeho múzea financovali z regionálneho príspevku pre najmenej rozvinuté okresy ešte z Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Uskutočnila sa v roku 2019. V rámci nej opravili fasádu veže múzea, časť priľahlej strechy a pribudol aj nový bleskozvod. Výška príspevku bola 121.000 eur, spolufinancovanie mesta predstavovalo 21.000 eur.

Druhá etapa sa uskutočnila vlani. Zahŕňala dokončenie opravy strešnej krytiny. "Peniaze sme získali z programu Obnov svoj dom z Ministerstva kultúry SR. Išlo o 18.000 eur. Ďalších takmer 9000 eur na tento účel vynaložilo mesto zo svojho rozpočtu," dodal Janáč.

Mesto sa chce v ďalších etapách opravy zamerať na úpravu nádvoria aj vnútorných priestorov múzea. Podľa jeho slov je to v štádiu príprav.