Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Gombaseku pribudne nová 500 metrová zipline dráha

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dušan Hein

Realizátori projektu si od zipline dráhy sľubujú zvýšenie atraktivity Gombaseku v oblasti cestovného ruchu i prilákanie nových návštevníkov. Atrakciu plánujú otvoriť koncom jesene.

Slavec 2. júla (TASR) - V Gombaseku, miestnej časti obce Slavec v okrese Rožňava, sa začínajú práce na výstavbe približne 500 metrov dlhej zipline dráhy, ktorá spojí miestny kemp s areálom historického pavlínskeho kláštora. Nová turistická atrakcia by mala byť dokončená na jeseň. Pre TASR to uviedol Péter Kocskovics z občianskeho združenia (OZ) Pre rozvoj Gombaseku.

"Najskôr sa vytýčia miesta základov, tie by mali byť hotové do konca júla. Potom prinesú samotné železné konštrukcie," priblížil Kocskovics. Ako dodal, zmluvu so spoločnosťou En Libre, ktorá bude dodávateľom stavby, podpísali v polovici júna. Projekt za vyše 240.000 eur s DPH podporil sumou 200.000 eur aj Košický samosprávny kraj.

Štartovacou stanicou zipline dráhy má byť kempingový areál v Gombaseku. Prostredníctvom atrakcie sa návštevníci dostanú ku koncovej stanici, ktorá sa bude nachádzať pri pozostatkoch historického pavlínskeho kláštora. Realizátori projektu si od zipline dráhy sľubujú zvýšenie atraktivity Gombaseku v oblasti cestovného ruchu i prilákanie nových návštevníkov. Atrakciu plánujú otvoriť koncom jesene.

Zakladajúcimi členmi OZ Pre rozvoj Gombaseku sú členovia OZ Sine Metu, ktoré v roku 2016 kúpilo tunajší kempingový areál a o rok neskôr aj areál pavlínskeho kláštora. Od tohto obdobia sa združenia venujú rekonštrukcii a modernizácii kempu i revitalizácii pozostatkov kláštora. V kempingovom areáli sa pravidelne koná aj multižánrový festival Letný tábor Gombasek, ktorý je najväčším podujatím maďarskej mládeže na Slovensku.