Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V grantovom programe Šariš ľuďom bolo podporených šesť projektov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Najvyšší grant 3790 eur získal projekt výstavby obecnej pece na drevo na pravidelné pečenie chleba pod záštitou OZ Kultúrhrad vo Veľkom Šariši.

Prešov 7. decembra (TASR) - V grantovom programe Šariš ľuďom bolo medzi šesť projektov prerozdelených 16.000 eur. Ide o projekty, ktoré prispejú k tvorbe, obnove alebo oživeniu ekologicky hodnotných lokalít a trás v regióne.

Viacerým organizáciám, ktoré získali grant tento rok, sa pritom podarilo uspieť už v minulosti. Občianske združenie (OZ) Šenviz v minulosti s podporou grantu vytvorilo základ pre levočsko-čergovskú magistrálu nielen na pešiu turistiku, ale aj na zimné bežkovanie. Tento rok bola sumou 2500 eur podporená ďalšia z iniciatív združenia – odpočívadlo v Levočských vrchoch. Medzi Krásnou Lúkou a Sedlom pod Škapovou postaví združenie odpočívadlo pre turistov.

Obyvatelia regiónu sa od vlaňajška vďaka grantu z programu môžu tešiť aj z rekonštrukcie 140-ročnej drevenice so sypancom, stajňou a studňou pod záštitou OZ Hradisko Lipany. Tento rok bol podporený sumou 2500 eur ďalší projekt združenia, oddychová zóna pri rybníkoch v Lipanoch s názvom Príroda lieči. Miesto bude vyčistené od náletových drevín a čiernych skládok, vysadia sa dreviny, osadia lavičky a edukačné prvky o faune a flóre.

Najvyšší grant 3790 eur získal projekt výstavby obecnej pece na drevo na pravidelné pečenie chleba pod záštitou OZ Kultúrhrad vo Veľkom Šariši. Pec bude zhotovená starými technológiami a s použitím tradičných materiálov a bezodpadovo.

Dobrovoľníci z OZ Novum Castrum aj s pomocou grantu vo výške 3000 eur plánujú obnoviť schodisko pod hradnou bránou, osadiť informačné tabule o histórii hradu, obnoviť značenie chodníka a spevniť prístupovú cestu pre návštevníkov.

Z grantu v hodnote 1210 eur bude tento rok podporená aj obnova a udržateľnosť cyklistických trás Čarnohurec pod záštitou Bike klub Brezovica, n. o. Šesticu podporených projektov uzatvára OZ Rozhľadňa Krásna Lúka s rovnomenným projektom. V rámci projektu za 3000 eur osadia pri rozhľadni pre návštevníkov nové odpočívadlo a informačné tabule.

Pivovar Šariš cez grantový program počas jeho 19-ročnej existencie podporil stovky projektov celkovou sumou vo výške viac ako 350.000. Program každoročne spúšťa v spolupráci s Komunitnou nadáciou Veľký Šariš.