Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Viacero obcí Humenského a Vranovského okresu zápasilo s veľkou vodou

Na snímke ťažký mechanizmus čistí cestu od nánosov bahna v obci Kladzany. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Po intenzívnych lejakoch sa vybrežili rieky a zaplavili miestne priekopy.

Humenné 11. júna (TASR) -Viacero obcí Humenského a Vranovského okresu dnes popoludní zápasilo s veľkou vodou. Po intenzívnych dažďoch sa v ich intravilánoch vybrežili potoky a miestne priekopy.

Miroslav Šepeľa, operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Humennom TASR informoval, že viacero samospráv Humenského okresu dnes popoludní vyhlásilo pre zaplavenie časti svojich chotárov tretie stupne povodňovej aktivity. Išlo konkrétne o Závadku, Gruzovce, Slovenské Krivé a Jabloň.

"Momentálne stále čerpáme vodu v obci Závadka, kde došlo k zaplaveniu materskej školy a jedného rodinného domu. V obci Gruzovce, je zaplavených približne 10 rodinných domov," vysvetlil Šepeľa. Ako ďalej uviedol, voda z okolitých kopcov a lúk zaplavila dnes po intenzívnych dažďoch aj intravilán obce Jabloň. Dostala sa tam do suterénov dvoch rodinných domov. "V Slovenskom Krivom sme nakoniec zasahovať nemuseli, nahromadená voda tam rýchlo opadla," priblížil Šepeľa.

S následkami intenzívneho lejaka dnes zápasili aj obyvatelia obce Kladzany v okrese Vranov nad Topľou. Druhýkrát za posledné tri dni zaplavilo miestne komunikácie v dĺžke približne troch stoviek metrov tekuté bahno z neďalekého poľnohospodárskeho pozemku. "Z piatka na sobotu a dnes popoludní sa nám stalo prakticky to isté. Voda a bahno sa dostáva do obce popri poľnej ceste, postupne nám upcháva kanalizačné vpuste, dostáva sa na hlavnú cestu, zaplavuje chodník a niektorým obyvateľom aj pivnice," komentoval dnešné výčiny počasia starosta Kladzian Daniel Lorinc.

Tu bude player



Znečistenú cestu druhej triedy musela dnes v obci preto opätovne vyčistiť ťažká technika Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja. Vzhľadom na opakujúci sa problém samospráva od spoločnosti, ktorá spomínané poľnohospodárske pozemky obhospodaruje, požaduje vykonať vodozádržné opatrenia v ich blízkosti. "Dúfam, že sa po opadnutí vlhkosti pôdy dohodneme na realizácii opatrení, ktoré som im navrhol," uzavrel Lorinc.