Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

NOČNÁ TRAGÉDIA V BYTOVKE V HANDLOVEJ: Požiar si vyžiadal štyri obete

Snímka zo zásahu hasičov pri požiari bytového domu v Handlovej. Foto: Facebook Polícia SR - Trenčiansky kraj

Spôsobené škody predbežne odhadol krajský riaditeľ hasičov na približne 400.000 eur až 500.000 eur, uchránené vyčíslil na dva milióny eur.

Bratislava 16. júna (TASR/Teraz.sk) - Mesto Handlová vyhlásilo vo štvrtok o 9.30 h v súvislosti s nočným požiarom na Okružnej ulici, ktorý si vyžiadal životy štyroch ľudí, mimoriadnu situáciu. Informovala o tom po zasadnutí krízového štábu primátorka Silvia Grúberová.

"Súčinnosť záchranným zložkám poskytovali priamo na mieste i členovia krízového štábu mesta, zamestnanci mesta a mestských organizácií, ktorí rovnako pomáhali požiarom zasiahnutým obyvateľom," uviedla Grúberová.

K tragickej udalosti podľa nej došlo v bytovom dome v súkromnom vlastníctve, ktorý má 55 bytov, býva tam približne 120 obyvateľov, keďže tam nemá každý trvalý pobyt, ich počet môže byť vyšší.

Na mieste zasahovalo 18 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Prievidze a Handlovej s 11 kusmi techniky, informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne.

Pri zásahu sa ľahko zranili i hasiči. Evakuovať museli približne 150 ľudí, časť z nich opustila priestory sama. TASR o tom informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Igor Šenitko.



Požiar bytu na piatom poschodí domu hasičom nahlásili krátko pred 1.00 h, postupne sa cez stúpačky rozšíril i o poschodie vyššie. "Po príchode jednotiek sa uskutočňovala takzvaná samoevakuácia obyvateľov. Hasiči naťahovali hadicové vedenie do inkriminovaného podlažia a za evakuácie ostatných obyvateľov začali s hasením bytov," opísal Šenitko.

Požiar podľa neho neprežili štyri osoby, ktoré sa nadýchali splodinami horenia, lekárske ošetrenie poskytli piatim ľuďom, z toho troch previezli záchranári do nemocnice. "Jeden dobrovoľný a jeden profesionálny hasič utrpeli drobné zranenia," doplnil.

Troch zranených ľudí prijali v Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach. "Jedného z pacientov, ktorý trpel dýchavičnosťou, sme normosaturovaného prepustili. Dvoch sme hospitalizovali na pľúcnom oddelení pre otravu oxidom uhoľnatým," uviedol pre TASR riaditeľ nemocnice Peter Glatz.

"Obyvatelia sa v tomto čase v bytovom dome nemôžu zdržiavať. Časť evakuovaných obyvateľov sme presunuli do hotspotu, ktorý máme zriadený v súčinnosti s Okresným úradom v Prievidzi a Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) v priestoroch bývalej telocvične. Hotspot využili obyvatelia, ktorí nemali kam ísť," priblížila Grúberová.

Na snímke panelák, v ktorom v jednom z bytových domov na piatom poschodí vypukol požiar na Okružnej ulici v Handlovej vo štvrtok 16. júna 2022. Nočný požiar si vyžiadal štyri obete.
Foto: TASR - Alexandra Moštková


V hotspote ľuďom podľa nej poskytli neodkladnú pomoc, lôžko, deky, potraviny či teplý nápoj. "Naše sociálne pracovníčky v spolupráci s intervenčným tímom polície s každým obyvateľom prerokovávali situáciu, keďže niektorí potrebovali lieky, prípadne im bolo potrebné zabezpečiť niečo iné," ozrejmila s tým, že tím zasahoval od skorých ranných hodín. "Momentálne monitoruje situáciu v súvislosti s ďalšou pomocou pre obyvateľov, ktorí majú, prípadne nemajú kam ísť. O týchto sa dlhodobejšie postaráme," ozrejmila primátorka.

Samospráva podľa nej bude čakať na odborno-technické posúdenie objektu, ako i bytov. "Mesto zriaďuje aj transparentný účet na pomoc obyvateľom panelového domu. Finančnú pomoc poskytneme aj ako mesto. Súčinný je aj Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorý vie poskytnúť humanitárnu pomoc," dodala Grúberová. Zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a ďalším pozostalým obetí.

Škodu riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Igor Šenitko predbežne odhadol na 400.000 eur až 500.000 eur, uchránené hodnoty predstavovali dva milióny eur.

Príčina vzniku požiaru je v štádiu vyšetrovania expertíznej skupiny z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR z Bratislavy.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Handlovej trestné stíhanie


Polícia začala v súvislosti s tragickým požiarom, ku ktorému došlo v noci na štvrtok v Handlovej, trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

"K požiaru malo dôjsť z doposiaľ presne nezistených príčin pravdepodobne v jednom z bytov na piatom poschodí. Na miesto v krátkom čase dorazili všetky záchranné zložky, ktoré sa snažili čo najskôr evakuovať všetkých obyvateľov bytového domu a zároveň zabrániť väčším škodám na majetku," uviedli policajti.

Napriek snahe všetkých zúčastnených sa manželov vo veku 46 a 48 rokov a ženy vo veku 40 a 65 rokov už nepodarilo zachrániť. Tri osoby previezli do nemocnice v Bojniciach na ošetrenie a sú mimo ohrozenia života. Dve osoby ošetrenie odmietli.

"Okolnosti tejto tragickej udalosti budú predmetom vyšetrovania v rámci trestného stíhania začatého pre zločin všeobecného ohrozenia," doplnili policajti.

V súčasnosti podľa nich polícia vykonáva procesné úkony potrebné na vyšetrenie tejto udalosti. "Na miesto dorazili aj policajní experti z Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru v Slovenskej Ľupči. Bližšie informácie k príčinám a okolnostiam tejto udalosti poskytneme, keď to procesná situácia dovolí," dodala polícia.