Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Handlovej si uctili obete banských nešťastí na hornej Nitre

Archívna snímka. Členovia Handlovského banského spolku držia čestnú stráž pri pamätníku počas Dňa bielych ruží – pietnej spomienky na obete banských nešťastí. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Hovorí sa, že Handlová je matka uhoľného baníctva na Slovensku a za tie roky si vyžiadala veľmi veľa ľudských životov

Handlová 2. septembra (TASR) - V Handlovej si dnes uctili baníkov, ktorých ich povolanie pripravilo o život. Na handlovskom mestskom cintoríne k Pamätníku obetí banských nešťastí pre región hornej Nitry, na ktorom je vytesaných takmer 500 mien, sa prišli pokloniť členovia baníckych spolkov, zástupcovia štátnej, krajskej a miestnej samosprávy a široká verejnosť.

"Kým budú bane, vždy k nim bude patriť radosť i žiaľ. Každá matka, manželka, ktorá bude odprevádzať do šichty svojho muža alebo syna, sa vždy bude v duchu modliť, aby sa vrátil domov živý a zdravý. Baňa, to je baníkova druhá žena, miluje nás alebo nás opustí. Aj to patrí k životu, je to naša voľba, náš osud, ktorý sme si vybrali slobodne," povedal vo svojom príhovore handlovský primátor Rudolf Podoba.

Hovorí sa, že Handlová je matka uhoľného baníctva na Slovensku a za tie roky si vyžiadala veľmi veľa ľudských životov, uviedol predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. "Desiaty august je pamätným Dňom bielych ruží na tú najhoršiu a dúfam, že poslednú banícku katastrofu, ktorá sa stala tu v Handlovej. Dnes, druhýkrát v roku, sa vždy stretneme na cintoríne, kde si pripomenieme ďalšie obete banských nešťastí. Je to ťažká práca a život každého baníka, ktorý ho stratil v bani, si treba uctiť," doplnil.

Spomienka na obete banských nešťastí bola súčasťou Regionálnych osláv dňa baníkov, ktoré sa konali v piatok (1.9.) a dnes v baníckom meste. Dvojdňové podujatie venované 100. výročiu organizovanej banskej záchrannej služby ponúklo okrem kultúrneho programu, tradičného baníckeho jarmoku, Pálffyho Laury, fárania pre verejnosť i šachtág, oceňovanie banských záchranárov a baníkov. Plakety za rozvoj uhoľného baníctva si odniesli za celoživotný aktívny prínos pre baníctvo na hornej Nitre Vojtech Papp, za mimoriadne záslužné činy v banskej prevádzke Ján Slobodník a in memoriam za celoživotný aktívny prínos pre baníctvo na hornej Nitre Vladimír Pipíška. Súčasťou osláv bolo i otvorenie novej vonkajšej expozície Slovenského banského múzea - expozícia uhoľného baníctva na Slovensku v Handlovej či slávnostná banícka svätá omša.