Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V handlovskej nemocnici využívajú pri liečbe bolestí biodermálne nite

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Pred samotnou aplikáciou biodermálnych nití je vždy nutná konzultácia a vyšetrenie lekárom, ktorý bude nite aplikovať

Handlová 2. augusta (TASR) - Zdravotníci z nemocnice v Handlovej využívajú pri liečbe pohybového aparátu po novom i biodermálne nite. Doplnková terapia spája modernú medicínu s alternatívnou akupunktúrou. Informovala o tom primárka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Mariana Strúčková.

"Terapia biodermálnymi niťami môže byť nápomocná pri bolestiach krčnej, hrudnej a driekovej chrbtice, bolestivých stavoch a preťažení pohybového aparátu, bolestiach kĺbov ramena, lakťa, kolena, bedra, poúrazových stavoch, ale aj pri liečbe postherpetickej neuralgie po prekonaní pásového oparu," načrtla primárka.

Biodermálne nite sú vyrobené z polydioxanónu a po aplikácii do tkaniva sa vstrebú do 180 dní. Práve ich rozklad a vstrebávanie podporuje množstvo fyziologických procesov, ktoré vedú k liečebnému účinku. "Pri jednom ošetrení picháme desať biodermálnych vstrebateľných nití pomocou dermálnych mikroihiel čo najbližšie k miestu bolesti. Po zavedení nite sa ihla vytiahne a vlákno zostane uložené v mieste vpichu, kde zostane pôsobiť," priblížila Strúčková.

Vzhľadom na čas vstrebávania podľa nej účinok pretrváva niekoľko týždňov. "V mieste aplikácie sa zlepšuje dodávka kyslíka, lymfatický obeh, prichádza k relaxácii svalov a zlepšeniu výživy šliach, ústupu bolesti," vysvetlila.

Pred samotnou aplikáciou biodermálnych nití je vždy nutná konzultácia a vyšetrenie lekárom, ktorý bude nite aplikovať. Nite sú vyrobené z komplexného a plne vstrebateľného biomateriálu, ktorý sa zhoduje s tkanivom ľudského organizmu, preto nevyvolávajú žiadne nežiaduce reakcie na cudzorodý materiál. Podanie nie je vhodné pre tehotné ženy, pacientov s poruchami zrážania krvi, infekciou a otvorenou ranou v mieste podávania.