Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V hanušovskom archeoparku budú tvoriť kópie pravekej keramiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Hrnčiarstvo patrí podľa autorky projektu Eleny Dercovej medzi najstaršie a najvýznamnejšie remeslá v ľudských dejinách.

Hanušovce nad Topľou 21. júla (TASR) – Zažiť na vlastnej koži tvorbu keramických predmetov dennej potreby ako ju realizovali pravekí hrnčiari ponúka archeopark v Hanušovciach nad Topľou. Súčasťou päťdňového workshopu s názvom Praveká keramika v Archeoparku – Živá archeológia bude i vypaľovanie vytvorených výrobkov v peci a v jame. TASR o podujatí podporenom Fondom na podporu umenia informoval Rastislav Žitný z Tripolitany – Krajského múzea v Prešove.

Hrnčiarstvo patrí podľa autorky projektu Eleny Dercovej medzi najstaršie a najvýznamnejšie remeslá v ľudských dejinách. Najstaršími nájdenými hrnčiarskymi výrobkami sú podľa nej drobné sošky z pálenej keramikárskej hliny, takzvané venuše, charakteristické pre mladšiu dobu bronzovú. Vznik hrnčiarstva podmienili až potreby ľudí v období mladšej doby kamennej, keď dochádzalo k rozvoju poľnohospodárskej činnosti a skladovanie potravín sa pre človeka stalo nutnosťou. "V priebehu tisícročí sa vyvinulo niekoľko techník ručného modelovania keramiky, ako napríklad modelovanie z hrudy, z valčekov či z plátov. Nádoby boli robené ručne, postupným pridávaním prstencov hliny. Vypaľovali sa pri nízkych teplotách na otvorenom ohni, a preto boli veľmi krehké a priepustné," priblížila s tým, že časom sa pravekí hrnčiari pokúšali dosiahnuť väčšiu pevnosť a trvanlivosť svojich výrobkov ďalšími rôznymi technikami.

Workshop, ktorý ponúka spoznať autentické informácie o zručnosti pravekých hrnčiarov a vlastnoručne si vymodelovať keramiku, sa v hanušovskom archeoparku uskutoční od piatka do nedele (22. - 24. 7.). Vytvorené výrobky sa budú vypaľovať počas nasledujúceho víkendu (30. - 31. 7.).