Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Hlohovci môžete prísť na komentovanú prehliadku židovského cintorína

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Má pomerne veľkú rozlohu jedného hektára a dve časti – v priestore starého sú umiestnené vzácne židovské barokové náhrobníky z polovice 18. storočia a významné hrobové miesta.

Hlohovec 1. novembra (TASR) - Prehliadku židovského cintorína pripravilo na utorok o 15.00 h Vlastivedné múzeum v Hlohovci. V sprievode jeho riaditeľa Jozefa Urminského sa návštevníci dozvedia o pohnutých osudoch komunity i cintorína, kde sa nachádza asi 2000 hrobov. Informuje o tom múzeum.

Hlohovský židovský cintorín na Nitrianskej ulici nadväzuje na mestský cintorín s kalváriou. Má pomerne veľkú rozlohu jedného hektára a dve časti – v priestore starého sú umiestnené vzácne židovské barokové náhrobníky z polovice 18. storočia a významné hrobové miesta. Sú tam aj hromadné hroby z morových epidémií, ako aj posledné miesta odpočinku významných osobností ako napríklad starej matky spisovateľa Heinricha Heineho Sáry Ley van Geldernovej či významných rabínov, medzi nimi Jozefa Lazara Rosenfelda, Judu Leopolda Oppenheima alebo Mordechaia Deutscha. Architektonicky pozoruhodná a cenná je hrobka Markusa Dukesa, podobná hrobu pramatky Ráchel v Betleheme. Okrem toho sú tam aj hroby obetí pogromov, ktoré majú zvláštne homolovité tvary. V novej časti cintorína sú hroby a náhrobníky z 20. storočia, pochováva sa tam doteraz.

V Hlohovci žila v 17. storočí jedna z najväčších židovských komunít, ktorá bola pod ochranou miestneho šľachtického rodu Erdődy. Špeciálne v utorok bude do 19.00 h sprístupnená na cintoríne pre verejnosť aj krypta rodiny Erdődy a kaplnka Sedembolestnej Panny Márie umiestnená nad ňou.