Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Hlohovci sa v nedeľu bude konať tradičná Zámska púť

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Povedie v sprievode dychovej hudby od 8.40 h od Kostola sv. Michala Archanjela na námestí na zámok, kde sa na nádvorí uskutoční slávnostná omša.

Hlohovec 12. augusta (TASR) – Tradičná slávnostná púť Hlohovčanov Zámska púť sa bude po roku konať v nedeľu 14. augusta. Povedie v sprievode dychovej hudby od 8.40 h od Kostola sv. Michala Archanjela na námestí na zámok, kde sa na nádvorí uskutoční slávnostná omša. Hlavným celebrantom bude biskupský vikár pre nemocničnú duchovnú službu Rudolf Kopinec. Informuje o tom mesto na svojom webe.

V cieli sa veriaci poklonia pri reliéfe Narodenie v zámockej kaplnke. Jeho existencia je doložená už v roku 1780, postupom času sa stal predmetom náboženskej úcty obyvateľov Hlohovca i okolia a pravdepodobne už od 18. storočí sa zámocká kaplnka stala miestom púte, ktorá sa každoročne konala k sviatku Nanebovzatia Panny Márie 15. augusta. Púte ukončili v čase, kedy bol hlohovský zámok v dezolátnom stave a neskorogotický reliéf musel byť z kaplnky premiestnený. Ide o časť oltára z Dómu sv. Martina v Bratislave, odtiaľ ho v roku 1734 pri prestavbe odstránili.

Dnes sa originál nachádza v expozícii stredovekého umenia Slovenskej národnej galérie a v Hlohovci je jeho kópia, ktorá vznikla zásluhou podniku Slovakofarma. Zhotovili ju umelecký rezbár Ľudovít Pisár a akademický sochár Jaroslav Kuba. Výnimočnosť tohto diela si v roku 1995 pripomenulo i Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky, ktoré 30. novembra 1995 vydalo známku Majster Narodenia z Hlohovca: Narodenie z Hlohovca, na ktorej je drevorezba zobrazená.

Na zámok sa kópia vrátila len nedávno po tom, ako prešiel zámok v majetku mesta zásadnou rekonštrukciou.