Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Mostu ponad Váh v Hlohovci hrozí zrútenie

Na snímke varovné tabule pred uzavretým mostom cez rieku Váh v Hlohovci v stredu 30. marca 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Statici nevedia, prečo ten most ešte vlastne stojí, konštatoval predseda kraja Jozef Viskupič.

Hlohovec 31. marca (TASR) – Most ponad Váh v Hlohovci, ktorý v stredu (30. 3.) predčasne uzavreli pre havarijný stav s vylúčením dopravy i chodcov, má výrazne opotrebovanú konštrukciu. Podrobnejšia diagnostika počas rekonštrukčných prác odhalila, že celková stabilita mosta je kriticky ohrozená. Jednou z možností je jeho náhle zrútenie vlastnou váhou. Informoval o tom predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.

Krajská samospráva je investorom obnovy v predpokladanej hodnote 5,4 milióna eur. Závažné poruchy objavili v pilotnej fáze rekonštrukcie po odkopaní pilierov. "Statici nevedia, prečo ten most ešte vlastne stojí," konštatoval Viskupič. Realizátor stavby po zisteniach oslovil zainteresované strany a na základe poznatkov Okresný úrad Trnava nariadil uzáveru. Podľa Viskupiča je situácia dôsledkom zanedbanej údržby predchádzajúcich vedení TTSK, keď na moste z roku 1963 neprebehla žiadna zásadnejšia oprava. V súčasnosti dokonca už neexistuje ani jeho projektová dokumentácia.

Na snímke rekonštrukčné práce na uzavretom moste cez rieku Váh v Hlohovci v stredu 30. marca 2022.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


"Teraz je potrebná rýchla reakcia a skrátenie všetkých termínov opatrení, ktoré chystal TTSK i mesto Hlohovec k plánovanej uzávere mosta, pôvodne od 20. apríla," uviedol Viskupič. Týka sa to opatrení v železničnej, osobnej i autobusovej doprave, realizácie záchytných parkovísk na oboch stranách rieky a ďalších. Financovania zintenzívnenia vlakových spojov si zobral na plecia TTSK. Fungovať bude kyvadlová doprava na železničnú stanicu a práve tento spôsob prepravy odporúčajú využívať prioritne Viskupič i primátor Hlohovca Miroslav Kollár. Polícia zabezpečuje dopravné značenie a čoskoro pribudnú aj semafory, regulujúce dopravu v meste. Pre vozidlá boli určené obchádzkové trasy. Všetky informácie verejnosť nájde na webe hlohoveckymost.sk.



Do budúceho týždňa by mal byť podľa predsedu TTSK pripravený návrh technického zosilnenia pilierov, aby mostu nehrozilo spadnutie. Napriek potrebe dodatočných prác zatiaľ TTSK i stavebník hovoria o dodržaní termínov obnovy mosta. Realizátori nateraz nevedia určiť, kedy znovu budú môcť po moste prechádzať chodci, v súčasnosti sa na ňom nemôžu pohybovať ani zamestnanci stavebníka.

Obnova mosta sa začala vo februári 2022 s predpokladom 18 mesiacov.

Pre uzavretý most v Hlohovci vytvorí HaZZ vysunutú stanicu

a snímke rekonštrukčné práce na uzavretom moste cez rieku Váh v Hlohovci v stredu 30. marca 2022.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Pre neplánované predčasné uzavretie mosta ponad Váh v Hlohovci a jeho neprejazdnosť pre dopravu vytvorí Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) SR vysunutú hasičskú stanicu. Od pondelka 4. apríla bude fungovať v priestoroch spoločnosti Enviral v blízkom Leopoldove. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ v Trnave Lena Košťálová.

KR prijalo opatrenia na zabezpečenie akcieschopnosti hasičov v okrese Hlohovec. "Aktiváciou do pohotovosti budú v prípade potreby povolávané dobrovoľné hasičské zbory (DHZ) miest a obcí, ktoré sú kategorizáciou dobrovoľných hasičských zborov zaradené do triedy A. Na rok 2022 boli systémom organizácie a rozmiestnenia hasičských jednotiek v závislosti od stupňa nebezpečenstva určené pre okres Hlohovec DHZ obcí Leopoldov, Madunice a Drahovce," informovala Košťálová.

Dobrovoľní hasiči budú primárne nasadzovaní na zdolávanie požiarov suchého a trávnatého porastu. Podľa stupňa závažnosti budú sa likvidačné práce doplnia hasičskou technikou z najbližších a najdostupnejších hasičských staníc okresných riaditeľstiev HaZZ v Trnavskom kraji.

"Pričom sa na zreteľ bude brať aktuálna dopravná situácia v mieste udalosti. Na predchádzanie rizika z omeškania príjazdu bude zabezpečené vysielanie síl a prostriedkov z hasičských staníc z Piešťan, Trnavy a Serede," uviedla hovorkyňa. V prípade, ak by hrozilo riziko z omeškania pri závažných udalostiach, ako požiar bytu či bytového domu, dopravné nehody, technologické a ekologické havárie a podobne budú v zásahovom obvode hasičskej stanice Hlohovec nasadzované jednotky z hasičských staníc v Piešťanoch, Trnave, Seredi v súčinnosti s DHZ obcí a miest Leopoldov, Madunice a Drahovce.

Skladba výjazdu hasičských jednotiek bude aj naďalej zabezpečovaná v súlade s platným poplachovým plánom pre HaZZ.