Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V hniezde na stĺpe pri Vodnom diele Žilina zakrúžkovali mladé bociany

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Mláďatá sú v hniezde pri Vodnom diele Žilina zhruba 60 dní a sú vo veku vhodnom na krúžkovanie.

Mojš 22. júna (TASR) – Mladé bociany zakrúžkoval v utorok (21. 6.) v hniezde na stĺpe v obci Mojš (okres Žilina) Tomáš Flajs zo Správy Národného parku (NP) Malá Fatra vo Varíne.

Mláďatá sú podľa neho v hniezde pri Vodnom diele Žilina zhruba 60 dní a sú vo veku vhodnom na krúžkovanie. "Krúžkovanie prináša dáta, ktoré sa inak nedajú zistiť. Bociany označujeme ornitologickými krúžkami. Podľa nich vieme určiť, odkiaľ mláďa bolo, vieme určiť jeho vek, lebo krúžok je čitateľný z diaľky. Informáciu stačí poslať na krúžkovaciu centrálu Slovenskej ornitologickej spoločnosti alebo na príslušnú správu chránenej krajinnej oblasti či národného parku," vysvetlil Flajs.



Podotkol, že tento rok je doslova bocianím rokom. "Na viacerých hniezdach, ktoré v minulých rokoch neboli obsadené, sa ukázali bociany. Na dolnej Orave máme po vyše desiatich rokoch obsadené hniezdo aj s mláďatami. Vo Varíne sú dve hniezda, v Turanoch sú tiež minimálne dva páry. Nie všetkým sa podarí nájsť partnera alebo voľné hniezdo. Dochádza aj k bitkám. Niekedy sa to končí z nášho pohľadu dosť tragicky - vyhodením vajec - dokonca sú aj prípady úhynu dospelého vtáka po takýchto bitkách," priblížil Flajs.

Vysokozdvižnú plošinu poskytla na krúžkovanie obec Mojš. "Správa NP Malá Fatra nemá k dispozícii takúto techniku. Vždy sa snažíme spolupracovať s príslušnou samosprávou, na území ktorej sa hniezdo vyskytuje. Po dohode s ňou sa aktivita zrealizuje," dodala Gabriela Kalašová zo Správy NP Malá Fatra.