Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Holíči zrevitalizujú Židovský cintorín, mesto získalo dotáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Prvým krokom v rámci realizácie projektu bude revitalizácia náhrobných kameňov.

Holíč 22. augusta (TASR) – Mesto Holíč zrevitalizuje priestory Židovského cintorína, ktorý sa nachádza na ulici Pod sýpkou. Mesto na projekt s názvom Revitalizácia priestorov Židovského cintorína v Holíč získalo grant 20.000 eur z výzvy Trnavského samosprávneho kraja v rámci programu Fond na rozvoj Trnavského kraja. TASR o tom informoval hovorca mesta Jaroslav Čársky.

Židovský cintorín bol založený pravdepodobne v druhej polovici 18. storočia. "Najviditeľnejšou súčasťou je vstupná brána, ktorá bola postavená medzi dvoma svetovými vojnami. Na bráne je uvedené hebrejské požehnanie. Súčasťou cintorína bola aj obradná hala," uviedla Nikol Lazíciusová z mestského úradu.

"Pamiatka v súčasnosti nie je prístupná verejnosti a snahou mesta v spolupráci s Ústredným zväzom židovských náboženských obcí je prispieť k revitalizácii tohto spomienkového miesta. Zároveň sprostredkovať verejnosti možnosť spoznávať kultúrne hodnoty a tradície židovskej menšiny," doplnil primátor mesta Zdenko Čambal.

Prvým krokom v rámci realizácie projektu bude revitalizácia náhrobných kameňov. "Najstaršie náhrobky sú pieskovcové, nízke, polkruhovo zakončené. Náhrobky z konca 18. storočia a prvej polovice 19. storočia sú už väčšie, zakončené trojuholníkovým alebo segmentovým štítom. Až koncom 19. a začiatkom 20. storočia sú osadzované náhrobky z umelého kameňa a žuly. Nápisy sú hebrejské, nemecké a po vzniku ČSR aj slovenské," informovala Lazíciusová.

Projekt bude dotvárať aj sprievodná aktivita zameraná na mapovanie hrobov. "Táto aktivita bude uskutočnená odbornou osobou, ktorá sa zaoberá židovskou menšinou a ovláda hebrejčinu. Získané poznatky budú následne prezentované na informačných paneloch," povedal Čársky.