Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Humennom dnes otvorili zrekonštruovanú južnú časť Námestia slobody

Náklady na stavebný projekt financovaný z Európskej únie, štátneho rozpočtu SR a mestskej pokladnice, dosiahli 1.959. 333 eur.

Humenné 18. mája (TASR) - Mesto Humenné dnes slávnostne otvorilo južnú časť Námestia slobody, ktorá prešla v uplynulom období rozsiahlou rekonštrukciou. Náklady na stavebný projekt financovaný z Európskej únie, štátneho rozpočtu SR a mestskej pokladnice, dosiahli 1.959.333 eur.

Ako TASR informovala Alexandra Varcholová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom, modernizáciu námestia realizovala spoločnosť Eurovia SK. "Pri rekonštrukcii sa použilo 279.000 zámkových dlažieb, 4830 metrov štvorcových nového trávnika, zasadilo sa 1450 kríkov, kvetín a drevín. Na centrálnej ploche námestia zároveň pribudla socha rodiny," konkretizovala Varcholová.

Rekonštrukčné práce na Námestí slobody odštartovali preložkami a revitalizáciou podzemných inžinierskych sietí. Zhotoviteľ stavby následne pripravil územie pre pokládku novej dlažby a inštaláciu odvodňovacích žľabov spevnených plôch.

Súčasťou systému verejného osvetlenia v tejto časti mesta je opravené elektrické vedenie a niekoľko nových stĺpov s dvojsvetlami. V priebehu rekonštrukcie tu pribudol zároveň 345-metrový cyklistický chodník, 45 lavičiek, vyše 20 odpadkových košov, dve fontánky s pitnou vodou, stojany na bicykle a viacero informačných tabúľ. Priechody pre chodcov v blízkosti obnoveného námestia sú po novom vybavené svetelnou signalizáciou.

Na otvorení zrekonštruovanej časti Námestia slobody sa dnes zúčastnil aj predseda parlamentu Pavol Paška. Obyvateľom Humenného zaželal, aby bolo v budúcnosti ich mesto úspešné aj pri ďalších pokusoch o jeho modernizáciu. Zároveň vyzdvihol solidaritu Európskej únie, ktorá sa podobne ako v iných lokalitách Slovenska, podieľala aj na financovaní úprav humenského námestia. Primátorka Jana Vaľová požiadala obyvateľov Humenného, aby si jeho vynovenú časť chránili a neničili ju. Ako dodala, v modernizácii námestia chce samospráva pokračovať aj v budúcnosti. "Budeme sa snažiť ho ďalej zveľaďovať," uzavrela Vaľová.