Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

V Humennom pribudnú knižné búdky

Na archívnej snímke knižná búdka. Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Budú slúžiť ako verejná knižnica.

Humenné 28. marca (TASR) - V rámci participatívneho rozpočtu pribudnú v Humennom knižné búdky. Vyčlenené financie tiež umožnia obnoviť lavičky na námestí a priblížiť historickú udalosť očami súčasníka. Mesto tak podporí všetky tri projekty, ktoré verejnosť do participatívneho rozpočtu zapojila, informoval na webovej stránke mesta Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu.

"Mesto Humenné vyčlenilo na participatívny rozpočet mesta v roku 2022 sumu 10.000 eur. Vychádzajúc zo zámerov jednotlivých projektov, ekonomická náročnosť realizácie všetkých troch sa zmestí do spomínanej sumy," ozrejmil.

Zámerom najúspešnejšieho projektu v občianskom hlasovaní Knižné búdky s podtitulom Požičaj si knihu, prečítaj, vráť alebo vymeň za inú je osadenie šiestich knižných búdok na Námestí slobody a jednotlivých sídliskách. Budú slúžiť ako verejná knižnica.

Plánom projektu s podtitulom Dovidenia na pekných lavičkách je obnova a rekonštrukcia 113 lavičiek nachádzajúcich sa v severnej časti Námestia slobody.

Lepšie spoznať mesto a blízke okolie v dejinnej súvislosti má umožniť projekt občianskeho združenia Ontis Humenné. Prostredníctvom pamätnej tabule a verejnej prezentácie vo Vihorlatskej knižnici chce priblížiť Bitku pri Humennom z roku 1619.