Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Humennom zmapovali sociálni pracovníci 30 ľudí bez domova

Na archívnej snímke želežničná stanica v Humennom. Foto: TASR - Roman Hanc

Najčastejšie sa nachádzali pri nákupnom centre, na železničnej stanici a pod Sninským mostom.

Humenné 18. januára (TASR) - V Humennom terénni sociálni pracovníci a zamestnanci komunitného centra mapovali ľudí bez domova na území mesta. Šesť pracovníkov rozdelených do troch skupín navštívilo lokality, kde sa mohli zdržiavať, a identifikovali približne 30 ľudí bez domova.

Najčastejšie sa nachádzali pri nákupnom centre, na železničnej stanici a pod Sninským mostom. Podľa Aleny Andrášikovej z Komunitného centra im pracovníci počas rozhovoru poskytli poradenstvo "napríklad o dokladoch, kde a ako ich je možné vybaviť. Ďalej im ponúkli možnosť bezplatne sa osprchovať každý piatok po nahlásení sa u zamestnankyne mestského úradu, čo aj privítali."

Mestská polícia pravidelne monitoruje miesta, kde sa bezdomovci zdržiavajú. Gréckokatolícka charita - Sociálne centrum Humenné poskytuje špecializované sociálne poradenstvo, pomáha aj s ošatením, obuvou či potravinami. Do zbierok sa zapájajú tiež školy. Pre pomoc sa ľudia podľa Andraščíkovej pravidelne vracajú na Slovenský Červený kríž - územný spolok Humenné, kde okrem poradenstva a pomoci oblečením pomáhajú aj s hygienou.