Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Ivinách pri kontajneri našli uhynutú medvedicu

Na snímke uhynutá medvedica. Foto: Facebook/LESY Slovenskej republiky

Na mieste bola polícia, privolaní boli aj zástupcovia Štátnej ochrany prírody SR, Chránenej krajinnej oblasti Poľana i lesníci z obce Kriváň, ktorí tento poľovný revír užívajú.

Dúbravy 28. júla (TASR) – Uhynutú medvedicu blízko kontajnera našli v stredu v obci Dúbravy, časť Iviny, v Detvianskom okrese. Informujú o tom Lesy SR na sociálnej sieti s tým, že zviera malo približne 130 kilogramov.

Na mieste bola polícia, privolaní boli aj zástupcovia Štátnej ochrany prírody SR, Chránenej krajinnej oblasti Poľana i lesníci z obce Kriváň, ktorí tento poľovný revír užívajú.

Podľa Lesov SR na miesto zavolali aj Zásahový tím pre medveďa hnedého. „S narastajúcou populáciou medveďa hnedého možno očakávať viac prípadov napadnutia hospodárskych zvierat a je vyššia pravdepodobnosť stretu s človekom. Nedávno v obci Kozelník pri Banskej Štiavnici medveď strhol jalovicu,“ uzavreli.



Štátna ochrana prírody SR v stredu vo svojom stanovisku uviedla, že podľa veterinára bola smrť spôsobená strelným poranením. „Vec sa bude preto riešiť ako pytliactvo," informovali ochranári s tým, že v tomto prípade nešlo o jedinca, ktorý stratil plachosť, a tým by sa stal nebezpečný pre človeka.

Ako ďalej poznamenali, v priebehu 24 hodín je to druhý nález uhynutého medveďa. Ani druhý prípad sa však podľa nich nesprával tak, že ohrozoval ľudí. „V utorok (27. 7.) podvečer zamestnanci Správy Národného parku Muránska Planina po nahlásení od turistov objavili telo približne šesťročného 200-kilogramového samca," zdôraznila ochrana prírody. Pripomenula tiež, že telo sa nachádzalo v Zadnej Suchej v doline Trsteník, v katastrálnom území obce Šumiac, v časti Červená Skala. Bolo štyri metre od vyznačeného turistického chodníka. „Privolaný veterinárny lekár zviera obhliadol a zistil, že nemalo žiadne vonkajšie zranenia. Na tele neboli viditeľné stopy po nábojoch ani po boji s iným medveďom. Lekár preto odobral biologické vzorky, ktoré sa v súčasnosti laboratórne preverujú. Analýza vzoriek má preukázať, či zviera nezomrelo následkom otravy," dodávajú ochranári.

V prípade, že by sa ako príčina smrti potvrdila otrava, orgány činné v trestnom konaní začnú trestné stíhanie vo veci zločinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov či prečinu pytliactva. „V takomto prípade by páchateľovi hrozil trest odňatia slobody na jeden až šesť rokov," doplnila ochrana prírody.