Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Jelšave a okolí platí upozornenie na smogovú situáciu

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Vyhlásil ho Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) a potrvá až do odvolania.

Bratislava 5. decembra (TASR) - V Jelšave a okolí platí upozornenie na vznik smogovej situácie pre častice PM10. Vyhlásil ho Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) a potrvá až do odvolania.

Príčinou smogovej situácie sú podľa meteorológov vysoké emisie PM10 z vykurovania tuhým palivom a z ďalších lokálnych zdrojov a nepriaznivé rozptylové podmienky vďaka polohe v horskej doline. Vysoké koncentrácie PM10 možno očakávať aj v susedných dolinách a kotlinách, v ktorých sa nachádzajú napríklad lokálne kúreniská či kotolne na tuhé palivo.

"K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy," poukázali meteorológovia.

SHMÚ informuje, že 4. decembra o 4.00 h došlo vo Veľkej Ide k prekročeniu informačného prahu pre PM10, nenastali však podmienky pre vydanie upozornenia na smogovú situáciu. V najbližších 24 hodinách sa podľa meteorológov očakáva zlepšenie rozptylovej situácie.