Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V kaštieli Betliar chystajú letnú výstavu a špeciálne prehliadky

Na snímke kaštieľ v Betliari. Foto: TASR/František Iván

Tohtoročná sezónna výstava bude venovaná grófovi Júliusovi Andrássymu staršiemu, a to pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia.

Betliar 27. mája (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Betliar aj v tomto roku pripravuje sezónnu výstavu. Návštevníkom opäť ponúka i špeciálne prehliadky. Ako pre TASR uviedla jeho riaditeľka Tímea Mátéová, kaštieľ sa oplatí navštíviť aj tým, ktorí tu už kedysi boli. Expozícia totiž v posledných rokoch prešla zmenami.

"Reinštalačné práce sa začali v polovici roka 2014, kedy oficiálne zanikla expozícia z 90. rokov s názvom Bytová kultúra šľachty v 18. a 19. storočí. Našou snahou je odprezentovať kaštieľ v Betliari tak, ako ho používali posledné tri generácie Andrássyovcov," povedala.

Podľa jej slov sú reinštalačné práce časovo náročné. Naposledy ich úspešne realizovali počas obmedzení spojených s pandémiou nového koronavírusu. "Otvorili sme tak aj ďalšiu kúpeľňu v kaštieli, ktorá patrila Emanuelovi Andrássymu. Reinštaláciou prešli aj apartmány Eleonóry Andrássyovej," spresnila Mátéová.

Vo výstavných priestoroch na prízemí kaštieľa sa v uplynulých rokoch osvedčili letné sezónne výstavy. Tohtoročná bude venovaná grófovi Júliusovi Andrássymu staršiemu, a to pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia. Verejnosti v rámci nej predstavia aj 11 listov, ktoré sa podarilo objaviť vo fonde múzea. Písal ich gróf Július svojmu bratovi Emanuelovi a synovcovi Gejzovi.

Tieto listy sú písané v nemeckom, francúzskom a maďarskom jazyku. Podľa Mátéovej ešte nikdy neboli zverejnené. Píše sa v nich napríklad aj o financiách, pričom najmenej jeden z listov poslal z exilu. "Je napísaný veľmi tajomným spôsobom, aby sa nedalo vystopovať, odkiaľ prišiel," dodala s tým, že v súvislosti s týmito listami pracujú aj na publikácii. Na výstave predstavia i ďalšie zaujímavé zbierkové predmety. Vernisáž je naplánovaná na 15. júna.

Okrem klasických prehliadok kaštieľa a sezónnej výstavy opäť vo vybraných termínoch ponúkajú aj večerné komentované prehliadky či obľúbené špeciálne prehliadky s názvom Pohľad zblízka. Záujemcovia si tak môžu pozrieť vytypované priestory alebo zbierkové predmety, ktoré bežne nie sú sprístupnené verejnosti. "Zvyčajne sú napríklad umiestnené v depozitári alebo z nejakých dôvodov nemôžu byť dlhodobo vystavené, alebo sa už jednoducho z kapacitných dôvodov nezmestia do kaštieľa," dodala riaditeľka.