Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V kauze objednávky vraždy M. Karcela vypovedali ďalší svedkovia

Ilustračné foto Foto: TASR

Vraždu podnikateľa si mal objednať Mikuláš Černák z väzenia.

Prešov 24. septembra (TASR) – V kauze objednávky vraždy banskobystrického podnikateľa Mariána Karcela vypovedali dnes dopoludnia pred senátom Okresného súdu v Prešove ďalší svedkovia.

Vraždu podnikateľa, ktorý mal byť nepohodlným svedkom, si mal objednať Mikuláš Černák z väzenia. Súd ho v tejto veci uznal za vinného. Za vykonávateľa vraždy bol označený Branislav Adamčo, ktorého za tento skutok odsúdili. Odstránenie Karcela si mal Černák objednať prostredníctvom svojho exšvagra Jozefa M. a bývalého advokáta Daniela M., ktorí v súčasnosti pred prešovským súdom čelia tomuto obvineniu. Obaja akúkoľvek účasť na vražde odmietajú.

Vypovedal očitý svedok vraždy
Pred senátom dnes vypovedal sused zavraždeného, ktorý bol očitým svedkom streľby. Aj s odstupom 12 rokov si spomína, že približne o 10.30 h Karcel prišiel autom pred svoj dom. Následne však vedľa neho zastavilo tmavé auto, zo sedadla spolujazdca vraj vyskočil muž v čiernom oblečení, s kuklou na hlave a spustil streľbu zo samopalu.

Svedok tvrdil, že celé sa to udialo veľmi rýchlo, on sa zo strachu hodil pod múrik plotu, aby ho náhodou nezasiahli strely. Po streľbe vraj auto s brnianskou ŠPZ rýchlo odišlo. Mužov do tváre nevidel.

Pred senát sa dnes dostavil aj svedok Zsolt B. Ten mal byť pred rokmi údajne obhajobou inštruovaný, aby svedčil v prospech Adamča. Dnes však pred súdom odmietol vypovedať. Vzhľadom na to bola prečítaná jeho výpoveď z prípravného konania.

V pozícii svedka vypovedal aj bývalý Černákov spoločník z firmy Michal O. Konštatoval, že obžalovaného Daniela M. poznal, nakoľko bol jeho obhajcom a náhodne sa vraj stretával aj Jozefom M. Tvrdil, že vo väzení navštívil Černáka spolu s inými osobami, neregistroval však, že by niekoho na niečo navádzal.

Mikuláš Černák vedený eskortou prichádza vypovedať ako svedok.
Foto: TASR
Pred senátom uviedol, že jedného z kľúčových svedkov v tejto kauze Michala M. videl spolu so zamestnancom jeho firmy Slavomírom S., ako užívajú v nočnom bare biely prášok, pravdepodobne kokaín.

Slová obžalovaného Daniela M., ktorý uvádza, že sa s Branislavom Adamčom, odsúdeným za vraždu, spoznal až v roku 2003, dnes potvrdil aj bývalý Adamčov advokát Jozef S. Podľa neho sa vraj títo dvaja určite predtým nikdy nekontaktovali. O svojich poznatkoch o vražde podnikateľa odmietol vypovedať, nakoľko bol obhajcom obžalovaného v tejto veci.

"Podľa môjho názoru táto vec nikdy nebola spravodlivo posúdená a vyšetrená a neboli odsúdení skutoční páchatelia vraždy," uviedol k veci svedok.

Vyjadril sa aj k trestnému stíhaniu voči jeho osobe. Údajné nahováranie klienta, aby podpísal nejaké prehlásenie, čím sa mal dopustiť marenia spravodlivosti, považuje za výmysel.

Jozef S. tvrdí, že vykonával svoje povolanie a zastupoval obžalovaného tak, ako ustanovuje trestný poriadok. Dodal, že podľa jeho vedomostí, bolo alebo je trestné stíhanie vedené voči šiestim zo siedmich advokátov, o ktorých vie, že im Adamčo podpísal plnú moc.

Podnikateľa Mariána Karcela, ktorý bol svedkom v jedenom procese s Černákom, zastrelili niekoľkými ranami zo samopalu koncom júna 2000 v Banskej Bystrici. Černák i Adamčo tvrdia, že s vraždou nemajú nič spoločné a takto vypovedali aj v pozícii svedkov v tomto procese.