Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Regióny

V kauze špeciálneho exprokurátora Dušana K. vypovedal šéf NAKA

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Popoludní majú ešte vypovedať operatívci z NAKA, ktorých navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Banská Bystrica 25. októbra (TASR) - Výsluchom riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomíra Daňka pokračovala v stredu na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) korupčná kauza špeciálneho exprokurátora Dušana K. Obžaloba ho viní zo zločinu prijímania úplatku. V roku 2016 mal prijať 50.000 eur od spoluobžalovaného Petra K. za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach. Obaja vinu popierajú.

Svedok Daňko o výsluch požiadal sám. Vypovedal, že Dušana K. pozná iba zo služobnej činnosti, Petra K. nepozná. Ako vyšetrovateľ v tejto trestnej veci odmietol, že by policajti svedkov ovplyvňovali a inštruovali ich, ako majú vypovedať. Reagoval tak aj na nedávnu výpoveď exriaditeľa NAKA Branislava Zuriana. Ten sa mal od expolicajta Jána Kaľavského dozvedieť, že niektorí policajti manipulujú vyšetrovania a pripravujú svedkov na výsluchy a to aj v kauze Dušana K. Rozhovor si údajne nahral.

"O výsluch som požiadal preto, lebo som viedol toto trestné konanie a viem, že zo strany vyšetrovateľa nijakým spôsobom nebolo manipulované. V lete som sa dozvedel, že má vypovedať Zurian, ktorý mal informácie od Kaľavského, že bolo manipulované. Ja najlepšie musím vedieť, či bolo alebo nebolo," reagoval po výsluchu Daňko. Kaľavského označil za klamára.

Podľa Erika Magála, obhajcu Dušana K., ktorý v stredu na súd neprišiel, ale dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti, už len fakt, že sa svedok prihlásil sám, nasvedčuje jeho zaujatosti vo vzťahu k vyšetrovaniu. "Dnes sme sa dozvedeli, že k niektorým svedkom, ktorí vypovedali počas vyšetrovania, mal veľmi pozitívny vzťah. K niektorým naopak. Výsluch poukázal na zaujatosť celého vyšetrovania vedeného v tejto trestnej veci," konštatoval pre TASR Magál.

Popoludní majú ešte vypovedať operatívci z NAKA, ktorých navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Kľúčovým svedkom obžaloby je exriaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard S. Tvrdí, že Dušanovi K. sám odovzdal špeciálne upravenú knihu od Petra K., označovaného za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách, na stretnutí v zasadačke nemocnice. V jej výreze malo byť 50.000 eur. Obhajoba spochybňuje jeho vierohodnosť a hovorí o vymyslenom príbehu.

V procese už vypovedali napríklad bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik, ktorý bol na inkriminovanom stretnutí v nemocnici, ale nemal vedomosť, že by v jeho prítomnosti niekto odovzdal úplatok. Bývalý námestník SIS Boris Beňa a niekdajší funkcionár policajnej inšpekcie Adrián Szabó mali informácie o korupčnom skutku len sprostredkovane. Začiatkom októbra vypovedal cez telemost Kaľavský a rovnako aj bývalý policajt Marián Kučerka.

"Podľa mňa je jednoznačne preukázané, že okrem množstva procesných chýb a nezákonností v priebehu tohto konania sa dôkazná situácia dostala do stavu, keď je tento skutok vyvrátený výpoveďami viacerých svedkov, nielen Kaľavským, Zurianom či Šafárikom," zdôraznil pre TASR Magál.

Podnikateľ Peter K., ktorý mal podplácať, na lavici obžalovaných chýba. Keďže je na úteku, koná sa voči nemu ako ujdenému.