Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

V Kežmarku plánujú výstavbu environmentálneho centra

Na archívnej snímke historická budova radnice v Kežmarku. Foto: TASR Kristína Mayerová

Mesto reaguje na aktuálne potreby a výzvy v oblasti starostlivosti o životné prostredie.

Bratislava/Kežmarok 7. júla (TASR) - V Kežmarku plánujú postaviť environmentálne centrum. Počas minulotýždňového (1. 7.) mimoriadneho mestského zastupiteľstva poslanci odsúhlasili návrh na schválenie spolufinancovania jeho výstavby. Informuje o tom mesto Kežmarok na svojom webe.

V centre sa majú realizovať aktivity environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety, ktoré budú cielene prispievať k zvyšovaniu kvality života v Kežmarku. Samospráva chce využiť možnosť Ministerstva životného prostredia SR na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na podporu realizácie informačných aktivít v oblasti adaptácie na zmenu klímy.

Mesto reaguje na aktuálne potreby a výzvy v oblasti starostlivosti o životné prostredie. "Našou túžbou a cieľom je vybudovať moderné, dynamické a zelené mesto. Obyvateľom a návštevníkom ponúkame pestrú paletu zážitkov v oblasti kultúry, histórie a umenia, ako aj ich jedinečné prepojenie s okolitým prírodným prostredím. K tomu chceme pridať centrum, kde sa budú robiť rôzne environmentálne workshopy, informačné semináre, konferencie, interaktívne výstavy s prednáškami, ale aj ukážkové hodiny pre pedagogických pracovníkov a zážitkové aktivity environmentálnej výchovy," priblížil projekt primátor mesta Ján Ferenčák.

Súčasťou centra by boli aj názorné ukážky opatrení zameraných na zníženie rizika povodní a negatívnych dôsledkov zmeny klímy, ako je realizácia opatrení na zadržanie zrážkovej vody, ktoré vytvoria fyzické prostredie pre edukačnú a osvetovú činnosť. "Plánovaný rozpočet projektu je 926.300 eur. Spolufinancovanie mesta bude päť percent. Plánovaný rozpočet projektu v sebe zahŕňa financie potrebné na rekonštrukciu budovy, kde sa bude centrum nachádzať, materiálno-technické zázemie, informačné aktivity a zabezpečenie odborného personálu," dodáva sa na webe mesta.