Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Kežmarku si uctili 140. výročie narodenia M. R. Štefánika

Na ilustračnej snímke socha generála Milana Rastislava Štefánika. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Odhaľovanie tabule sa začalo spevom hymny SR v podaní Slavomíra Kolesára.

Kežmarok 21. júla (TASR) – V meste Kežmarok si v utorok uctili 140. výročie narodenia Milana Rastislava Štefánika. Odhalením pamätnej tabule pri ruži Generál Štefánik pred budovou Základnej školy Grundschule zakončili Rok M. R. Štefánika. Informoval o tom Ondrej Miškovič z oddelenia komunikácie a propagácie mesta Kežmarok.

Podľa slov primátora Jána Ferenčáka by Štefánikovi mal patriť v našich dejinách väčší význam a dôležitosť. „Pamätná tabuľa a vzácna šľachtená ruža nám má pripomínať veľkú osobnosť našich dejín. Určite by sme sa o Štefánikovi mali viac rozprávať a zaujímať sa o jeho život a odkaz, ktorý nám zanechal. Je veľkým vzorom a Slováci sa majú z jeho života čo učiť,“ povedal v príhovore Ferenčák.

Odhaľovanie tabule sa začalo spevom hymny SR v podaní Slavomíra Kolesára. Následne predniesol svoj príhovor primátor mesta, riaditeľ základnej školy Miroslav Beňko, členka správnej rady Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika Jolana Prochotská a predseda Svetového združenia bývalých politických väzňov František Bednár. Na stretnutí sa zúčastnili aj členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, štatutári mestských organizácií, ale i viacerí občania mesta.

Ruža Generál Štefánik, vyšľachtená v roku 1931, pribudla v areáli Základnej školy Grundschule 4. mája 2019. Na 140. výročie jeho narodenia, 21. júla 2020, sa vedenie mesta Kežmarok znovu pred ňou stretlo, tentoraz však pri odhaľovaní pamätnej tabule. „Ružu Generál Štefánik vyšľachtil Ján Böhm v roku 1931 z odrody Brilant. Kvet je červenofialový a veľký približne šesť centimetrov. V Kežmarku študoval brat M. R. Štefánika, preto sme sa rozhodli venovať ružu aj vášmu mestu,“ uviedla pri minuloročnom sadení kežmarskej Štefánikovej ruže členka Správnej rady Spoločnosti M. R. Štefánika Ružena Kormošová.