Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Kežmarku sprístupnili bezplatný internet

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Iniciatíva WiFi4EU podporuje bezplatné pripojenie na miestach, ako sú parky, námestia, verejné budovy, knižnice, zdravotnícke zariadenia či múzeá v obciach v celej Európe.

Kežmarok 3. júla (TASR) – Bezplatné pripojenie na internet spustili v meste Kežmarok začiatkom júla vďaka iniciatíve WiFi4EU. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie a propagácie Mestského úradu v Kežmarku Zuzana Šlosárová.

Priblížila, že možnosť využívania bezplatného pripojenia je vo viacerých lokalitách - okolie reštaurácie na Hradnom námestí 60, okolie pri poliklinike v Kežmarku na Hviezdoslavovej ulici, okolie pri budove Dr. Alexandra 30 a ihrisko pri centre voľného času.

Primátor mesta Ján Ferenčák verí, že táto služba do ulíc a centra mesta priláka ďalších občanov a turistov. „Prístup na internet je umiestnený v lokalitách, kde si ľudia môžu posedieť na letných terasách a oddýchnuť, ale aj tam, kde je veľký pohyb občanov,“ dodal.

Iniciatíva WiFi4EU podporuje bezplatné pripojenie na miestach, ako sú parky, námestia, verejné budovy, knižnice, zdravotnícke zariadenia či múzeá v obciach v celej Európe. Obce mohli požiadať o poukaz v hodnote 15.000 eur.

Podľa Šlosárovej je podmienkou financovania, aby verejné inštitúcie dokázali pokryť prevádzkové náklady aspoň počas obdobia troch rokov. „Pripojenie musí byť ľahko prístupné, poskytované bezplatne a riadne zabezpečené. Prevádzkové náklady pripojenia na optiku sú 8640 eur s DPH na tri roky,“ priblížila informatička Mestského úradu v Kežmarku Dana Skupinová.