Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V Kežmarku vyčistili 30 striech národných kultúrnych pamiatok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Od roku 2014 v rámci Pamiatkového úradu SR pracuje odbor preventívnej údržby pamiatok.

Kežmarok/Levoča 3. septembra (TASR) – Približne 30 striech národných kultúrnych pamiatok (NKP) vrátane odkvapov vyčistili v piatok inšpektori pamiatok Pamiatkového úradu (PÚ) SR v Kežmarku. V sobotu (4. 9.) budú pokračovať v Levoči.

"Mali sme tri tímy. Používali sme vysokozdvižné plošiny a rebríky. Naši inšpektori sú vybavení na prácu vo výškach. Vyčistili sme okolo 30 striech NKP. Medzi nimi napríklad Baziliku sv. Kríža, tri strechy v areáli Kežmarského hradu a ostatné boli prevažne meštianske domy v centre mesta," uviedol pre TASR Pavol Ižvolt z Pamiatkového úradu SR.

Ako povedal, strechy neboli veľmi znečistené, keďže v okolí nie sú až tak vysoké stromy a lístia bolo preto menej.

"Skôr prevažovali kusy omietky opadávajúce z protipožiarných múrikov medzi jednotlivými strechami, alebo omietka z komínov a prípadne kúsky škridly," skonštatoval Ižvolt.

Počas dňa budú zároveň v stánku Pro Monumenta na Hlavnom námestí poskytovať bezplatné konzultácie o problémoch historických stavieb.

"Vysvetľovali sme ľuďom dôležitosť kontinuálnej údržby a správnej technológie pri pamiatkových obnovách a údržbe. Ľudia sa zaujímali, rozdávali sme propagačné materiály, knihy a lopatky na čistenie rín," doplnil Ižvolt.

Od roku 2014 v rámci Pamiatkového úradu SR pracuje odbor preventívnej údržby pamiatok. Jeho úlohou je podľa Branislava Rezníka z PÚ SR okrem prehliadok nehnuteľných kultúrnych pamiatok vykonávať aj fyzické odstraňovanie drobných porúch.

"Táto funkcia Pamiatkovému úradu SR pribudla vďaka projektu pod názvom Pro Monumenta – prevencia údržbou, ktorým sa systém preventívnej údržby pamiatok na Slovensku medzi rokmi 2014 až 2017 zaviedol, a to vďaka jeho podpore z finančného mechanizmu krajín EHP a Nórska. Zmysluplnosť preventívnej údržby pamiatok ocenili donori z Islandu, Lichtenštajnska a najmä Nórska (granty EHP), a tak už od roku 2019 naďalej financujú vylepšenie a dobudovanie efektívneho systému vyhľadávania porúch na historických objektoch a posudzovanie ich stavebno-technického stavu prostredníctvom projektu Pro Monumenta II," dodal Rezník.