Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V klientskom centre otvorili výstavu diel hendikepovaných umelcov

Na snímke slovenská reprezentantka v parastreľbe Veronika Vadovičová počas výstavy z cyklu Národná prezentácia umenia handicapovaných umelcov SR 2020 - Umelecké reflexy zdravotne postihnutých občanov SR, v priestoroch Klientskeho centra na Tomášikovej ulici v Bratislave 15. júla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výstavu slávnostne otvoril minister vnútra a okrem neho sa na nej zúčastnili aj predseda Slovenského paralympijského výboru Dušan Riapoš a paralympijská strelkyňa Veronika Vadovičová.

Bratislava 15. júla (TASR) – V priestoroch klientskeho centra na Tomášikovej v Bratislave otvoril minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) Národnú prezentáciu umenia hendikepovaných umelcov SR. TASR o tom informoval predseda Slovenskej agentúry na podporu zdravotne postihnutých občanov Arpád Beník.

Ide o prvú výstavu umenia hendikepovaných umelcov SR po pandémii COVID-19,“ hovorí Beník s tým, že súčasťou výstavy je vyše 40 diel v oblasti fotografií na plátne, drevorezby a maľby. Mnohé diela vytvorili podľa Beníka mentálne postihnutí umelci a umelci na vozíčkoch. „Svojím prístupom k životu ste vzorom a inšpiráciou aj pre mnohých zdravých ľudí,“ uviedol na margo umelcov a športovcov minister.

V klientskom centre uvidí verejnosť diela drevorezbárov Jaroslava Velčického alebo Ondreja Šufliarskeho. Vystavovať sa budú aj fotografie mentálne postihnutých fotografov z DSS Domko Košice. Ukážky z tvorby zo slovenských krojov zase bude môcť verejnosť vidieť od Ivety Červenákovej. Maľbu a plastiky bude zastupovať Miloš Rác.

Výstavu slávnostne otvoril minister vnútra a okrem neho sa na nej zúčastnili aj predseda Slovenského paralympijského výboru Dušan Riapoš, paralympijská strelkyňa Veronika Vadovičová, ktorá reprezentuje Slovensko pod hlavičkou Športového centra polície, poslanec Národnej rady SR Dominik Drdul (OĽaNO), ako aj čestný riaditeľ Slovenskej agentúry na podporu zdravotne postihnutých umelcov Dušan Guľáš.