Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Komárne budú po osadení hudobného automatu znieť v parku operety

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Park Franza Lehára sa nachádza na mieste, kde v minulosti stál rodný dom svetoznámeho operetného skladateľa.

Komárno 3. augusta (TASR) – V Lehárovom parku v Komárne pribudli nové klavírne schody a informačná tabuľa. V štádiu príprav je osadenie hudobného automatu, z ktorého budú znieť skladby z Lehárových operiet, informovala radnica.

Park Franza Lehára sa nachádza na mieste, kde v minulosti stál rodný dom svetoznámeho operetného skladateľa. Dom bol počas prestavby tejto časti mesta v roku 1978 zbúraný, na jeho mieste bol vybudovaný park nesúci Lehárovo meno. Slávnostne bol otvorený v roku 1980 pri príležitosti 110. výročia narodenia kráľa operiet. Súčasťou parku je aj 225 centimetrov vysoká bronzová socha znázorňujúca Lehára ako dirigenta s taktovkou. Jej autorom je Emil Venkov.

Franz Kristóf Lehár sa narodil 30. apríla 1870 a prvé roky života strávil v Komárne. Počas svojho života vytvoril 28 operiet, jednu operu a jednu hudobnú rozprávku. Svetový úspech dosiahol v roku 1905, keď mala premiéru jeho najúspešnejšia opereta Veselá vdova. Lehár zomrel 24. októbra 1948 v rakúskom mestečku Bad Ischl, kde sa stal krátko pred smrťou čestným občanom.