Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V Komárne začali mamičkám po pôrode poskytovať rehabilitačné cvičenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Rehabilitácie nie sú zamerané iba na bezchybné cvičenie, ich dôležitou súčasťou je aj vzdelávanie mamičiek.

Komárno 30. októbra (TASR) - Komárňanská nemocnica začala mamičkám po pôrode poskytovať rehabilitáciu priamo na oddelení gynekológie a pôrodníctva. Ako informovala, rehabilitáciu s fyzioterapeutom môžu pacientky využiť každý pondelok a štvrtok.

Podľa fyzioterapeutky Karin Volárikovej prináša pôrod veľké psychické aj fyzické zmeny. "Dochádza k zavinovaniu maternice, hormonálnej regulácii a môžu sa objaviť bolesti pohybového aparátu, najmä chrbtice, bedrových kĺbov a panvy. Rehabilitácia výrazným spôsobom tento proces ovplyvňuje. Od prvého popôrodného dňa sa v nej zameriavame na aktiváciu bráničného dýchania, správny stereotyp dýchania na podporu črevnej peristaltiky, cievnu gymnastiku kvôli správnej funkcii cievneho a lymfatického systému," vysvetlila Voláriková.

Ako doplnila, rehabilitácie nie sú zamerané iba na bezchybné cvičenie, ich dôležitou súčasťou je aj vzdelávanie mamičiek. "Napríklad o polohovaní na podporu zavinovania maternice, správnych pohybových stereotypoch. Zdôrazňujeme tiež potrebu správnej pohybovej životosprávy v šestonedelí aj po jej skončení," dodala fyzioterapeutka.