Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Komárne stúpa úmrtnosť pacientov na umelej pľúcnej ventilácii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Všetci pacienti, ktorí umelú pľúcnu ventiláciu potrebujú, sú nezaočkovaní.

Komárno 26. novembra (TASR) - Nemocnica Agel Komárno začala poskytovať len neodkladnú ústavnú zdravotnú starostlivosť. Znamená to úplné pozastavenie plánovanej tzv. bielej medicíny. Výnimkou sú pacienti, ktorí dostávajú onkologickú, biologickú liečbu a chodia na dialýzu. Zachovaná ostáva aj jednodňová zdravotná starostlivosť. Uvedené rozhodnutie reaguje na príkaz ministra zdravotníctva SR a odráža mimoriadne vážnu situáciu vo vývoji pandémie koronavírusu na celom Slovensku, potvrdil riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

Aktuálna pandemická situácia je v komárňanskej nemocnici pod kontrolou, už niekoľko týždňov sú však plne vyťažené lôžka pre najťažších pacientov s ochorením COVID-19, ktoré disponujú napojením na umelú pľúcnu ventiláciu. Všetci pacienti, ktorí umelú pľúcnu ventiláciu potrebujú, sú nezaočkovaní. Enormne stúpla oproti druhej vlne pandémie aj úmrtnosť pacientov, napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, skonštatoval riaditeľ nemocnice.

V lôžkovej časti na chirurgii, internom a neurologickom oddelení poskytuje nemocnica už len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Pre pacientov s novým koronavírusom vyčlenila maximálnu kapacitu lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou. Rovnako prijala viaceré organizačné opatrenia a súčinnosť pri liečbe covidových pacientov poskytujú aj ostatné oddelenia. Zdravotná starostlivosť je poskytovaná vo všetkých urgentných prípadoch aj necovidovým pacientom. Mimoriadne opatrenie nijakým spôsobom neovplyvnilo chod očkovacieho centra.