Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V kopcovitých častiach mesta spôsobil sneh kritickú situáciu

Odpratávanie snehu v bratislavskom Starom Meste, 12. februára 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

Situácia sa dnes najmä vďaka prerušeniu snehových zrážok postupne stabilizovala.

Bratislava 14. februára (TASR) - Popoludňajšie prerušenie snehových zrážok privítali najmä v kopcovitých mestských častiach Bratislavy. Udržiavanie komunikácií bolo totiž pri neustálom snežení v predchádzajúcich dňoch čoraz náročnejšie.

"Najmä streda bola z nášho pohľadu kritická," uviedol pre TASR prednosta Miestneho úradu v Karlovej Vsi Rastislav Velček. Problémy boli podľa neho najmä na parkoviskách, ktoré sa nestíhali plynule upravovať. "Dnes sa situácia aj vďaka ustáleniu počasiu pomaly stabilizuje a postupne sa dočisťujú všetky plochy v mestskej časti," dodal.

"Všetka dostupná technika a pracovníci EKO-podniku, ktorý zabezpečuje údržbu komunikácií v bratislavskom Novom Meste, sú v teréne už tri dni prakticky bez prestávky," uviedol na margo situácie v Novom Meste komunikačný manažér novomestskej samosprávy Ján Borčin. "Situácia je však pod kontrolou aj v ťažšie prístupných terénoch na Kolibe a Kramároch."

Zimná údržba v plnom nasadení je aj v Starom Meste, kde sa o komunikácie v správe mestskej časti stará spoločnosť Vepos. "V niektorých častiach však nebolo možné ihneď odhrnúť sneh. Staromešťanov preto prosíme, aby svoje motorové vozidlá využívali iba v nevyhnutných prípadoch," uviedol hovorca Starého Mesta Tomáš Halán. Extrémne sneženie počas tohtoročnej zimy podľa Halána spôsobilo, že Staré Mesto už má takmer vyčerpané tohtoročné finančné prostriedky naplánované na zimnú údržbu.

Snehová kalamita narobila veľké starosti v Lamači. Dnes predpoludním hodnotil starosta tejto bratislavskej mestskej časti situáciu ako veľmi kritickú. Pre kaziacu sa techniku i ochorenia pracovníkov zimnej údržby zvládala samospráva odpratávať sneh z komunikácií len s veľkými problémami. "Sme na pokraji síl," uviedol dnes predpoludním lamačský starosta s tým, že si neustále opakuje želanie, aby už prestalo snežiť.

V súvislosti s miernym oteplením upozornila bratislavská Mestská polícia (MsP) na hrozbu padajúceho snehu zo šikmých striech domov. "Majitelia a správcovia domov s takýmito strechami by nemali zabudnúť, že je potrebné zabezpečiť nehnuteľnosti tak, aby padajúci sneh, prípadne ľadové cencúle, neohrozovali ľudí a nepoškodzovali zaparkované motorové vozidlá," uviedol hovorca bratislavskej MsP Peter Pleva.