Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Znížená hladina Váhu odkryla krátky meč zo strednej bronzovej doby

Ilustračná fotografia Foto: TASR

Od vzniku Pamiatkového úradu SR v roku 2002 je nález mečíka štvrtým ohláseným a odovzdaným náhodným hnuteľným nálezom z úseku Váhu v Trnavskom kraji.

Hlohovec 4. januára (TASR) – V koryte Váhu pri Hlohovci našiel miestny obyvateľ počas zníženej vodnej hladiny krátky meč s dĺžkou takmer 26 centimetrov a hmotnosťou skoro 150 gramov. Informoval o tom Pamiatkový úrad SR na webovej stránke.

Predmet odovzdal nálezca krajskému pamiatkovému úradu. Rukoväť z organického materiálu sa nezachovala. Ostali po nej len stopy v okolí nitov. "Podobné krátke meče sa vyskytujú zhruba v povodí Dunaja, a to od južného Nemecka až po srbskú Vojvodinu. Charakteristické sú pre začínajúce mohylové kultúry strednej bronzovej doby, teda približne pre 16. storočie p. n. l. Podobný mečík sa na Slovensku našiel vo Včelinciach, kde bol súčasťou hromadného nálezu bronzových predmetov," informovali pamiatkari.

Od vzniku Pamiatkového úradu SR v roku 2002 je nález mečíka štvrtým ohláseným a odovzdaným náhodným hnuteľným nálezom z úseku Váhu v Trnavskom kraji. V roku 2017 sa na území Hlohovca našla bronzová čepeľ z únětickej kultúry staršej bronzovej doby. V roku 2019 sa v Dvorníkoch našiel hromadný nález deviatich kováčskych polotovarov poľnohospodárskych nástrojov. V tom istom roku sa v Seredi našli dva fragmenty mlynského kameňa.

Pamiatkari upozorňujú, že pri nájdení archeologického nálezu alebo predmetu treba kontaktovať miestny krajský pamiatkový úrad. "Pokiaľ miesto nálezu nie je vystavené zaplaveniu v najbližšie dni, je vhodné nález ponechať na mieste nájdenia. Cielené vyhľadávanie archeologických nálezov je protizákonné v rovine priestupku alebo trestného činu," doplnil Pamiatkový úrad SR.