Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Košiciach budú jazdiť elektrobusy, odobrili to mestskí poslanci

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Na nákup elektrobusov už prebehlo verejné obstarávanie.

Košice 14. decembra (TASR) – Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) nakúpi deväť nových elektrobusov v celkovej sume 3,78 milióna eur. Využije pritom najmä eurofondy, z vlastných zdrojov na to vynaloží 189.000 eur. Schválilo to dnes košické mestské zastupiteľstvo (MsZ).

Na nákup elektrobusov už prebehlo verejné obstarávanie. Víťazom sa stala česká spoločnosť SOR Libchavy. Moderné nízkopodlažné elektrobusy nahradia zastarané dieselové autobusy prioritne na linkách číslo 18, 20L, 21, 32.

Nenávratný finančný príspevok získa podnik v rámci projektu Zníženie emisií znečisťujúcich látok z verejnej dopravy v Košiciach. "Z finančného hľadiska prinesie projekt úspory. Dôjde k zníženiu emisií, priemerného veku vozidiel, hlučnosti, vibrácií, poruchovosti, k úspore nákladov na opravy, údržbu a samotnú prevádzku a k zvýšeniu podielu nízkopodlažných vozidiel vo vozovom parku DPMK," uvádza dôvodová správa pre MsZ.

Niektorí opoziční poslanci spochybňovali nákup elektrobusov, keďže dopravný podnik je v strate a pýtali sa, kde zoberie na investíciu peniaze. Primátor Richard Raši reagoval, že kofinancovanie vo výške 189.000 eur bude započítané v rozpočte DPMK. "Ide o eurofondovú výzvu zo starého programovacieho obdobia, ktorá prepláca 95 percent z nákupnej ceny, a dopravný podnik musí robiť štandardnú obmenu vozového parku," vysvetlil s tým, že v Európe narastá využitie elektrobusov.

DPMK už má vo svojom vozovom parku päť elektrobusov, ich počet sa tak zvýši na 14.