Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V Košiciach má vyrásť Integrované bezpečnostné centrum

Na snímke tlačový brífing Ministerstva vnútra SR a mesta Košice pri príležitosti podpisu memoranda o spolupráci, ktoré sa stane základným dokumentom pri vybudovaní Integrovaného bezpečnostného centra (IBC) na sídlisku KVP 12. októbra 2022 v Košiciach. Foto: TASR - Roman Hanc

Finančné prostriedky na výstavbu Integrovaného bezpečnostného centra (IBC) a novej hasičskej stanice plánuje rezort získať z Plánu obnovy a odolnosti.

Košice 12. októbra (TASR) - Integrované bezpečnostné centrum (IBC) a nová hasičská stanica majú vyrásť na okraji košickej mestskej časti (MČ) Sídlisko KVP pod Wuppertálskou ulicou. Cieľom je zvýšiť úroveň odolnosti a kvality služieb v tiesni pre občanov a skrátiť dojazdové časy hasičov. Vyplýva to z memoranda o spolupráci, ktoré v stredu podpísali zástupcovia Ministerstva vnútra (MV) SR a mesta Košice.

Nové IBC má prepájať všetky bezpečnostné a záchranné zložky ako štátnu i mestskú políciu, záchranárov, hasičov, operačné stredisko a civilnú ochranu. Má sa tak zefektívniť príjem oznámení o stavoch tiesne či mimoriadnych udalostiach a tiež zlepšiť akcieschopnosť. "Dislokáciou pracovísk rôznych útvarov a zložiek integrovaného záchranného systému na úrovni kraja na jednom mieste sa zároveň vytvorí predpoklad pre dlhodobé úspory vo financiách využívaním rovnakých priestorov a infraštruktúry," uviedol rezort.

Ako na tlačovom brífingu spresnil štátny tajomník MV Vendelín Leitner, súčasné IBC, respektíve operačné strediská, sú staromódne a nespĺňajú aktuálne požiadavky a potreby. "Preto sme jasne zhodnotili a hovoríme o tom, že ich budeme stavať v krajských mestách. Staviame tri IBC. Okrem Košíc je to ešte Nitra a Banská Bystrica," povedal.



Vznikom novej hasičskej stanice sa má docieliť dojazd hasičov na miesto zásahu do desiatich minút v rámci Košíc. Zlepšia sa im tiež pracovné podmienky. "Pevne verím, že pokiaľ dôjde k výstavbe, že tu nájde svoje miesto 60 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ)," povedal riaditeľ Krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach Jozef Fedorčák. Hasičská stanica na Požiarnickej podľa jeho slov zostane zachovaná.

Mesto Košice pripomenulo, že projekt vznikol ešte pred rokom 2010. "Rok 2026 možno bude tým, kedy budeme môcť slávnostne toto IBC otvoriť," dodal primátor Jaroslav Polaček, podľa ktorého by malo ísť o plochu 10.000 metrov štvorcových.

Na snímke pozemok na vybudovanie Integrovaného bezpečnostného centra (IBC) na sídlisku KVP na Wuppertálskej ulici 12. októbra 2022 v Košiciach.
Foto: TASR - Roman Hanc


Finančné prostriedky na výstavbu IBC a novej hasičskej stanice plánuje rezort získať z Plánu obnovy a odolnosti. Európska únia naň Slovensku prispeje z programu Modernizácia hasičského a záchranného systému - obnova budov hasičských staníc. O akú výšku investície by malo ísť, MV SR nespresnilo. Podľa Leitnera sa to bude odvíjať aj od štúdie, ktorá by v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach mala byť hotová tento mesiac.