Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Košiciach má vzniknúť špičkové vedecko-aplikačné centrum

Na snímke Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach 21. septembra 2020. Foto: TASR - František Iván

CNIC má byť primárne zameraný na materiálové a biomedicínske technológie, zelené a digitálne technológie a kvantové technológie.

Košice 28. apríla (TASR) – V Košiciach vznikne špičkové vedecko-aplikačné centrum - Košický klaster nového priemyslu (CNIC). Prepojením akademického a podnikateľského prostredia má výrazne prispieť k rastu HDP regiónu, zamestnanosti, udržaniu, resp. návratu talentovaných ľudí zo zahraničia, a tak i k celkovému rastu životnej úrovne obyvateľov v kraji. TASR o tom informoval hovorca Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach Tomáš Zavatčan.

CNIC má byť primárne zameraný na materiálové a biomedicínske technológie, zelené a digitálne technológie a kvantové technológie. Dôraz však kladie aj na sociálne oblasti vrátane starostlivosti o starnúcu populáciu a zdravý životný štýl pre populáciu v aktívnom veku. „Hlavným cieľom je vytvorenie nového high-tech priemyslu na východe Slovenska prostredníctvom rozvoja vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý zabezpečí výrazný rast ekonomickej a sociálnej úrovne východného Slovenska tak, aby sme sa v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov dostali na priemernú úroveň Európskej únie,“ uviedol riaditeľ Technologického a inovačného parku (TIP) UPJŠ a projektový líder CNIC Pavol Miškovský.

Má ísť o prvý významný projekt Inovačného centra Košického kraja (ICKK), ktorého cieľom je podporiť rozvoj inovácií a nových technológií vo východoslovenskom regióne. Hlavnými partnermi CNIC sú UPJŠ, Technická Univerzita v Košiciach (TUKE), Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVLF), SAV, Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura Košice (UNLP), mesto Košice, Košický samosprávny kraj (KSK) a priemyselný partner Cassovia Discovery Park. Podľa Miškovského viedla k vytvoreniu tohto projektu intenzívna práca kolektívu TIP-UPJŠ v spolupráci s Joint Research Centre v Bruseli a skupinou expertov Európskej komisie. „Momentálne prebiehajú finálne rokovania partnerov o vzniku združenia. Sme blízko k podpisu zakladateľských zmlúv ICKK a CNIC,“ dodal Miškovský.

CNIC bude lokalizované vo viacerých častiach Košíc, kde sa nachádzajú sídla a vedecké pracoviská univerzít a UNLP. Prototypová a priemyselná zóna má byť zriadená v Cassovia Discovery Park na Moldavskej ulici. „Na Medickej ulici v Košiciach plánujeme postaviť 'technologický chrám' pre všetkých partnerov, šesťposchodovú modernú budovu, ako to vidíme v iných inovačných centrách v Európe, ktorej súčasťou bude moderný start-up inkubátor a start-up akcelerátor. Na mieru šité programy CNIC zabezpečia odbremenenie inovátorov prichádzajúcich do CNIC s nejakým unikátnym nápadom od náročnej administratívy založenia a riadenia spoločnosti, marketingových analýz a ponúknu mu potrebnú vedeckú infraštruktúru,“ spresnil rektor UPJŠ Pavol Sovák.

Kompletná projektová dokumentácia projektu CNIC má byť pripravená v tomto roku tak, aby sa v roku 2022 mohlo začať s jeho implementáciou.