Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Košiciach očakávajú nárast cien za spracovanie a likvidáciu odpadu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ďalšie navyšovanie cien energií je podľa Brzovej neúnosné a presahuje ekonomicky racionálne fungovanie nielen spoločnosti Kosit či odpadového segmentu, ale aj celého trhového hospodárstva.

Košice 4. októbra (TASR) - Elektrická energia je kritickým faktorom špeciálne pre prevádzku Zariadenia na energetické využitie odpadov (ZEVO) Košice. Na základe vyšších nákupných cien elektrickej energie a plynu tak firma Kosit v budúcom kalendárnom roku predpokladá nárast ceny za spracovanie a likvidáciu odpadu. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa spoločnosti Slavomíra Brzová, v istom rozsahu bude determinovaný celoročnou infláciou.

"Mierny nárast sa dotkne aj cien tepla pre našich odberateľov," uviedla. Vzhľadom na to, že do sústavy centrálneho zásobovania teplom v Košiciach dodáva Kosit približne sedem percent z celkovej spotreby tepla a časť elektrickej energie si vyrába z odpadu aj sama pre vlastnú spotrebu, toto zvýšenie podľa jej slov nebude mať významný vplyv na koncovú cenu tepla pre domácnosti v meste. V súvislosti s nárastom cien energií upriamila pozornosť aj na nákup pohonných hmôt. Ako pripomenula, prevádzkujú viac ako 200 nákladných vozidiel.

Ďalšie navyšovanie cien energií je podľa Brzovej neúnosné a presahuje ekonomicky racionálne fungovanie nielen spoločnosti Kosit či odpadového segmentu, ale aj celého trhového hospodárstva.

Firma plánuje v priebehu tohto mesiaca a v nasledujúcom roku zaviesť rôzne druhy úsporných opatrení v rámci dosiahnutia úspor elektrickej energie a plynu vo svojich prevádzkach. Ich prínos a efekt aktuálne vyhodnocujú. "Cieľom je nájsť rovnováhu medzi dosahmi z úspor, udržania prevádzkového štandardu a pracovným komfortom zamestnancov," doplnila s tým, že v blízkej budúcnosti majú pripravené projekty výroby elektriny zo slnečnej energie, čím znížia objem nakupovanej elektriny.