Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Košiciach postavili nové koľaje, zajtra nimi prejdú električky

Odštartovanie prvej etapy Stavby Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) Košice, ktorá je najväčšou modernizáciou električkových tratí v Košiciach Foto: TASR/František Iván.

V týchto dňoch sa zhotoviteľ sústreďuje na ukončenie povrchových úprav, pričom priebežne dochádza k asfaltovaniu všetkých úsekov.

Košice 23. septembra (TASR) – Realizácia prác na električkových koľajach v rámci projektu Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) v Košiciach je k dnešnému dňu ukončená. Do piatku (25.9.) budú ukončené práce na modernizácii tratí aj v časti elektrickej trakcie. Oznámil to dnes Miroslav Remeta, majiteľ spoločnosti Dúha, a. s., ktorá projekt realizuje v združení so spoločnosťou ZUE. "Po stránke koľají je celá trať zrealizovaná už dnes. To znamená, že trať je kompletne prepojená, vrátane obratísk a do piatku sa domontuje posledný úsek trakcie (v oblasti Staničného námestia)," uviedol Remeta pre novinárov. V piatok dôjde podľa neho k prvému skúšobnému prejazdu električky medzi obratiskami od Staničného námestia po Námestie Maratónu mieru.
V týchto dňoch sa zhotoviteľ sústreďuje na ukončenie povrchových úprav, pričom priebežne dochádza k asfaltovaniu všetkých úsekov. Posledným úsekom prác bude oblasť Staničného námestia, kde bude nová cesta.

"Podľa našich harmonogramov všetky tieto práce, ktoré sa týkajú základných konštrukcií a vlastne aj položenia asfaltov, by sme mali ukončiť tak, ako sme plánovali, do 28. septembra," povedal šéf firmy Dúha. Asfaltovanie by sa podľa neho mohlo predĺžiť len v prípade zlého počasia. Ubezpečil, že pre trať Medzinárodného maratónu mieru, ktorý sa pobeží 4. októbra, bude na príslušných úsekoch všetko zabezpečené.

Združenie zhotoviteľov nedávno požiadalo o predĺženie aktuálneho termínu ukončenia diela, ktorým je 28. september, na 25. októbra 2015. Toto predĺženie by malo slúžiť na finálne uskutočnenie funkčných skúšok, plnohodnotné odskúšanie diela ako celku, a to aj v nadväznosti na projekt Modernizácie električkových uzlov (MEU), a na konečné prevzatie diela s odsúhlasením záverečnej fakturácie. O posune musí rozhodnúť Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. 

Remeta verí, že ministerstvo žiadosti vyhovie. "Sme presvedčení o tom, že v zmysle zmluvy neporušíme žiadne paragrafy, aby nám mohli vzniknúť nejaké ohrozenia, sankcie a tak ďalej," povedal v súvislosti s predĺžením termínu.