Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Košiciach pripravili výstavu o anestetickej a dýchacej technike

Na snímke výstava prvej zbierky zdravotníckej techniky zo zbierkového fondu Slovenského technického múzea pod názvom Tvoj pokojný spánok patrí niekomu inému - anestetická a dýchacia technika. Výstava predstavuje medicínsky odbor anestéziológie a intenzívnej medicíny a prezentuje kolekciu prístrojovej techniky, pomôcok a zariadení používaných špecialistami tohto odboru v praxi. Košice, 13. apríla 2022. Foto: TASR - František Iván

Výstavu pripravilo Slovenské technické múzeum (STM) na košickej Hlavnej ulici a predstavuje medicínsky odbor anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Košice 13. apríla (TASR) – Slovenské technické múzeum (STM) na košickej Hlavnej ulici predstavuje medicínsky odbor anestéziológie a intenzívnej medicíny. V rámci výstavy „Tvoj pokojný spánok patrí inému“ prezentuje kolekciu prístrojovej techniky, pomôcok a zariadení používaných špecialistami tohto odboru v praxi. Ako pre TASR povedala autorka výstavy Martina Ďuricová, aj v reakcii na pandémiu nového koronavírusu chcú takýmto spôsobom prispieť k prinavráteniu dôvery ľudským vedomostiam a pokroku vedy a techniky.

"Návštevníkom výstavy chceme priblížiť históriu anestéziológie vo svete a na Slovensku, predstaviť rôzne anestetiká a lieky používané v minulosti, tiež rozmanité druhy inhalátorov a masiek,“ povedala s tým, že súčasťou výstavy sú aj prístroje na monitorovanie či nástroje používané pri resuscitácii alebo riadení dýchania.

Na výstave približujú aj históriu výrobcu väčšiny prezentovaných prístrojov, ktorou je spoločnosť Chirana. "Poskytla nám aj nový dýchací a anestetický prístroj, ktorý v podstate dopĺňa ten rad historických, ktoré už máme," dodala Ďuricová.

Impulzom pre realizáciu výstavy s témou anestetickej a dýchacej techniky bol podľa nej prírastok do zbierky zdravotníckej techniky STM v roku 2020, a to dar viac ako 60 kusov anestéziologických a dýchacích prístrojov od I. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny (I. KAIM) Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice.

Výstavu verejnosti sprístupnia od štvrtka (14. 4.).