Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Košiciach uvaria Anjelskú kapustnicu, v Prievidzi ožije betlehem

Košická Anjelska kapustnica sa v takmer 1000-litrovom kotli varila aj minulý rok. Foto: TASR/Milan Kapusta

Obyvatelia Prievidze sa okrem iného môžu tešiť na predvianočný blší trh a deti z miestnych základných škôl na zdobenie vianočných stromčekov.

Košice 12. decembra (TASR) - Anjelskú kapustnicu z 1000-litrového kotla si môžu v Košiciach aj tento rok vychutnať všetci, ktorí navštívia v sobotu 15. decembra Hlavnú ulicu.

Tretí ročník moderovanej kuchárskej show ponúkne takmer 2500 porcií vynikajúcej kapustnice v podaní najlepších šéfkuchárov z Košíc. Ich sprievodom budú "anjeli" - deti s mentálnym a telesným postihnutím z občianskeho združenia Usmej sa na mňa, ktorým poputuje výťažok z tejto benefičnej akcie.

"Návštevníci si môžu vychutnať nielen porciu dobrej kapustnice, ale aj pocit, že symbolickým finančným príspevkom za ňu prispejú týmto "anjelom" na vianočný darček. Výťažok použije občianske združenie Usmej sa na mňa na podporu realizácie letného rozvojového pobytu pre 60 detí s mentálnym a telesným postihnutím," uviedla Michaela Sabolová, marketingová manažérka organizácie Košice-Turizmus, ktorá podujatie pripravila.

Kapustnica sa bude variť pod "vianočným stromčekom" na Hlavnej ulici od včasného rána pod "odbornou varechou" Konráda Schonfelda, autora projektu a majiteľa reštaurácie Med Malina. Do kapustnice zamiešajú svoje tajné vianočné ingrediencie aj známi šéfkuchári z košických reštaurácií hotelov Doubletree by Hilton a Yasmin. Podľa odhadov organizátorov sa kapustnica začne podávať okolo 14.00 h a porcií bude dosť až do večera. Kuchársku elitu doplní okrem anjelov aj funky vianočná nálada, ktorú navodí DJ Spanq. Od 17.00 h sa k pochúťke v rámci programu Košické rozprávkové Vianoce pridá aj predstavenie Haligandivadla, ako aj ľudové piesne a vianočné koledy zoskupenia Pavelčákovci.

Organizácia Košice-Turizmus sa podľa Sabolovej snaží prezentovať v zahraničí Slovensko ako krajinu s bohatou históriou a prírodnými krásami, aj ako krajinu pohostinnú a plnú dobrosrdečných ľudí. "Počas vianočných sviatkov by sme však radi vyzdvihli pohostinnosť a dobrosrdečnosť Slovákov najmä doma. Preto vznikla myšlienka realizácie podujatia Anjelská kapustnica - pohostiť domácich obyvateľov a zároveň im dať možnosť urobiť dobrý skutok, pomôcť ľuďom, ktorý to potrebujú," konštatovala.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková

Biblické postavy znázornia divadelní herci
Inštitúcie, školy a podnikatelia z mesta Prievidza sa rozhodli v predvianočnom čase oživiť Námestie slobody a širšie centrum mesta. Obyvatelia mesta sa môžu tešiť na predvianočný blší trh, živý betlehem a deti na zdobenie vianočných stromčekov.

Ako upresnila riaditeľka Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi (KaSS), predvianočný program orientovaný na centrum mesta bude skutočne pestrý. "Program začne 13. decembra, kedy zahájime vianočné trhy v meste fanfárami z balkóna Mestského domu a z pódia sa nám prihovorí primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková a zahrá folklórny súbor Hájiček."

Prievidzské KaSS pripravilo na 15. decembra predvianočný blší trh, kde sa na novej Pešej zóne na ulici Andreja Hlinku stretnú predajcovia hand made sortimentu, zberatelia či majitelia rôznych predmetov, ktoré doteraz "odpočívali" v pivniciach a na povalách.

"Cez víkend 15. a 16. decembra ožije drevený betlehem, ktorý je umiestnený na novej pešej zóne, hercami z divadla "A" a Shanti, znázorňujúcimi biblické postavy. Návštevníci vianočného centra sa môžu na neho tešiť v čase od 10.00 do 12.00 h a od 14.00 do 16.00 h," doplnila Štefániková.

Vianočná atmosféra v centre mesta bude obohatená aj o vianočné stromčeky, ktoré v rámci podujatia "Všade samé stromčeky" budú od 13. do 23. decembra zdobiť deti zo základných škôl spolu s podnikateľmi z Prievidze.