Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V košickej prímestskej doprave bude platiť mimoriadny grafikon

Na snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Oproti bežnému cestovnému poriadku sa zníži počet denne vypravených autobusov o 123.

Košice 31. marca (TASR) – Od začiatku apríla bude v Košickom samosprávnom kraji (KSK) platiť mimoriadny cestovný poriadok v prímestskej autobusovej doprave. Jeho základom bude prázdninový režim. Ako TASR informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková, celkovo dôjde k dočasnému zrušeniu 853 spojov v kraji, ktoré prevádzkujú zmluvní dopravcovia KSK. Dôvodom je súčasná situácia týkajúca sa nového koronavírusu. K zmenám dôjde aj v Prešovskom kraji.

„Na východe Slovenska evidujeme v posledných týždňoch výrazný pokles cestujúcich, keďže mnohí v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 pracujú z domu alebo využívajú individuálnu dopravu. Poloprázdne autobusy premávajú aj v dôsledku domácej výučby žiakov a študentov. Dochádza tak k nehospodárnej prevádzke autobusov,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že spoje sa snažili prispôsobiť tak, aby bola zabezpečená základná dopravná obslužnosť.

Oproti bežnému cestovnému poriadku sa zníži počet denne vypravených autobusov o 123. „Dopravná obslužnosť bude zabezpečená alternatívnou formou, keďže pri tvorbe cestovného poriadku sa prihliadalo aj na dostupnosť vlakových spojov na trasách zrušených liniek autobusov,“ vysvetlil Trnka.

Nový cestovný poriadok sa od stredy (1. 4.) týka autobusov prímestskej dopravy v Košickom, ale aj v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK). Dohodli sa na ňom zástupcovia oboch samosprávnych krajov v spolupráci s IDS Východ s. r. o. Zmeny sa dotknú zmluvných dopravcov KSK, ktorými sú spoločnosti Arriva Michalovce a eurobus, ako aj dopravcov PSK - SAD Prešov, SAD Poprad, SAD Humenné a Bus Karpaty.