Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V košickej UNLP otvorili zrekonštruovanú JIS za takmer milión eur

Slávnostné otvorenie zrekonštruovanej a zmodernizovanej Jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) I. chirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach 23. septembra 2022. Na snímke sprava minister zdravotníctva (MZ) SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), štátna tajomníčka MZ SR Lenka Dunajová Družkovská, prednosta I. chirurgickej kliniky prof. Jozef Radoňak a riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa počas strihania pásky. Foto: TASR - František Iván

Modernizácia sa začala na jar a trvala päť mesiacov.

Košice 23. septembra (TASR) - Zrekonštruovanú a zmodernizovanú Jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS) získala I. chirurgická klinika Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach. Slávnostne ju v piatok otvorili za účasti ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO).

Rozsiahla obnova traktu v monobloku na Triede SNP si vyžiadala investíciu takmer milión eur z kapitálových výdavkov štátu, informovala nemocnica. Modernizácie v takom meradle sa pracovisko dočkalo po takmer 40 rokoch.



Vynovené pracovisko zodpovedá podľa nemocnice náročnosti chirurgických operačných výkonov 21. storočia. "Som rád, že modernizáciu našich medicínskych pracovísk sme začali práve na chirurgii. Je to mimoriadne dôležité pracovisko, na ktorom sa ročne realizuje najviac chirurgických výkonov," povedal riaditeľ UNLP Ľuboslav Beňa.



Modernizácia sa začala na jar a trvala päť mesiacov. Pre pacientov po operačných zákrokoch je pripravených 11 intenzivistických lôžok. Jedno z nich je izolačné v prípade pacienta s ochorením COVID-19. "Ako jedni z prvých v Česku a na Slovensku budeme na našej JIS pracovať s najnovším modelom infúzomatov na dávkovanie výživových roztokov," priblížil prednosta I. chirurgickej kliniky Jozef Radoňak.

Na klinike sa podľa nemocnice realizuje najviac operácií karcinómu pankreasu v rámci Slovenska - za rok vyše 100. "Po týchto operáciách sú pacienti ešte dlho v ťažkom stave a zotavujú sa práve na JIS. Časté sú operácie žlčníka, pečene, žalúdka i nadobličiek, operácie čriev, ale aj multiorgánové odbery či transplantácie obličiek, v ktorých UNLP patrí k slovenským lídrom," konštatoval Radoňak. Ročne na klinike zrealizujú približne 2700 operácií a hospitalizujú viac ako 5200 pacientov.