Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

V košickej zoo niektoré druhy zazimovali, väčšina žije vo výbehoch

Na snímke tiger s darčekom. Košická zoologická záhrada. Foto: TASR - František Iván

Celoročne otvorená Zoologická záhrada Košice chová 1400 zvierat vo vyše 300 druhoch.

Košice 30. októbra (TASR) - Košická zoologická záhrada sa pripravuje na chladné obdobie a niektoré druhy sú už zazimované. Väčšina zvierat však celoročne žije v prírodných výbehoch, ako sú kopytníky okrem afrických a ázijských druhov antilop či zebier.

"Aj v zime môžu návštevníci obdivovať všetky druhy šeliem a väčšinu vtákov. Výnimkou sú teplomilné a sťahovavé vtáky, ktoré zimujú v chovateľskom zázemí. V týchto dňoch ich vďaka priaznivému počasiu môžu návštevníci stále vidieť," uviedla pre TASR vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová.

Vykurované chovné zariadenia poskytujú exotickým zvieratám možnosť výberu. Napríklad levica, ale aj surikaty bežne trávia čas vo vonkajších výbehoch aj v počas zimy. Tá neprekáža leopardom, rysom, pandám či medveďom.

Pôvodné druhy plazov zimujú v podzemí novovybudovanej vonkajšej expozície, ktorá je na to prispôsobená. "Korytnačky močiarne, ktoré obývajú jednu z kójí, zimujú mimo tejto modernej expozície. Tento mimoriadne ohrozený druh vo voľnej prírode vyhľadáva bahno na dne jazierok. V košickej zoo zimujú korytnačky močiarne v zázemí pri teplote štyri až päť stupňov," priblížila Malešová. Zima výraznejšie neovplyvňuje ani život tuleňov, ktoré neopúšťajú vonkajší bazén a potrebu rýb si samy regulujú. Tučniaky zimujú v chovnom zázemí s bazénom pri teplote 15 až 18 stupňov.

S nástupom zimy súvisí aj úprava kŕmnych dávok nielen z hľadiska množstva, ale hlavne zloženia. Najmä zazimované kopytníky dostávajú menej jadrového krmiva, čo súvisí s obmedzeným pohybom a prevenciou pred obezitou. Bažanty, ktoré sú v zime vonku, naopak, dostávajú viac kukurice, ktorá je bohatým zdrojom energie. Ostatné vtáky majú stálu kŕmnu dávku a dostávajú zväčša olejnaté semená, ako sú slnečnice a orechy. "Pri chove vtákov upravujeme kŕmnu dávku najmä vtedy, ak chceme, aby hniezdili. Inak v semenách, ovocí či orechoch nájdu všetky potrebné živiny. V tejto súvislosti snáď stojí za zmienku, že ani divožijúce vtáky by v tejto miernej zime nemali ľudia prikrmovať. V prírode si dokážu nájsť dosť jedla dovtedy, kým nenapadne sneh," vysvetlil hlavný zoológ Patrik Pastorek.

Celoročne otvorená Zoologická záhrada Košice chová 1400 zvierat vo vyše 300 druhoch.